Hybride technologie voor schone steenkoolenergie

21.04.2016 | Branchenieuws | 1010 keer bekeken
Hybride technologie voor schone steenkoolenergie

Alhoewel 2015 wereldwijd de grootste teruggang in het steenkoolverbruik liet zien, wordt het nog steeds op grote schaal ingezet. En zolang steenkool nog niet volledig verdwenen is, moet er toch iets worden gedaan; kolen vormen immers een bron voor vervuiling en broeikasgas als gevolg van CO2-uitstoot. Eén van de opties is het efficiënter maken van steenkool. Een nieuw hybride energiesysteem van MIT lijkt daarvoor te gaan zorgen.

Volgens het onderzoeksinstituut zetten conventionele steenkolencentrales maar 30 procent van de energie uit kolen om in elektriciteit. Dat kan je nou niet het toppunt van efficiency noemen. Een nieuw systeem combineert nu twee bestaande technologieën -kolenvergassing en brandstofcellen- zodat het rendement omhoog gaat naar 55 tot 60 procent. Dat halveert de hoeveelheid geproduceerde CO2 voor dezelfde hoeveelheid energie.

Beide methoden worden overigens overal al ingezet voor energieproductie maar het gezamenlijke gebruik in één systeem kan zorgen voor meer efficiency. Bij het systeem worden de kolen eerst vergast. Hiertoe wordt het steenkool vermalen tot poeder en in hete stoom verhit. Daarbij worden hoofdzakelijk de koolmonoxide- en waterstofgassen  afgegeven. Deze vrijkomende gassen worden door een brandstofcel geleid waar een membraan de  koolmonoxide en waterstof scheidt van zuurstof en zo elektriciteit genereert. De brandstofcel produceert vervolgens warmte die weer gebruikt wordt om meer stoom te genereren voor het vergassingsproces. Dat maakt het verbranden van kolen hiervoor overbodig. Omdat er in het systeem niets wordt verbrand, zijn er volgens de wetenschappers minder as en andere verontreinigende stoffen. Alhoewel het systeem tot nu toe alleen als simulatiemodel is ontwikkeld, is de bouw van een kleine pilotcentrale volgens het onderzoeksteam relatief eenvoudig.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 22.04.2016 - 12:01 uur | Paul Kevenaar

    De 70% inefficiëntie van een kolencentrale wordt veroorzaakt door een 2-tal irreversibele processen. Namelijk de irreversibele verbranding van de steenkool en vervolgens de irreversibele warmteoverdracht van de hete (2000 grC) rookgassen naar water van 550 grC. Eenmaal "gevangen" in het water/stoom gaat een centrale er uiterst efficiënt mee om. Maak een exergie-analyse! (2e Hoofdwet!)
    Door chemisch gebonden energie (Helmholz energie) minder irreversibel en meer direct in arbeid om te zetten verlaag je efficiency.