Hygiëne van groot belang voor voedingsmiddelenindustrie

11.02.2016 | Branchenieuws | 687 keer bekeken
Hygiëne van groot belang voor voedingsmiddelenindustrie

Wanneer het onderwerp veiligheid in de voedingsmiddelenindustrie ter sprake komt, denken velen aan de massaproductie van voedsel dat veilig te consumeren is. Terugroepacties van voedingsmiddelen zorgen voor grote krantenkoppen, waarvan producenten vaak verantwoordelijk worden gehouden. Afhankelijk van de bedrijfsomvang kan verontreinigd voedsel leiden tot het omvallen van kleine bedrijven of sterke daling van de aandelenkoers van grote bedrijven.

Een recent onderzoek van professionals in de voedingsmiddelenindustrie laat zien dat de veiligheid van medewerkers in die industrie net zo belangrijk is. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kent de voedingsmiddelenindustrie één van het hoogste aantal werk-gerelateerde ongevallen en ziektes. Het management heeft daarbij niet alleen een juridische maar ook morele verplichting om de veiligheid van haar medewerkers te beschermen. In een industrietak waar zware machines, stof- en geluidsoverlast eerder norm dan uitzondering zijn, liggen de gevaren continu op de loer. Preventie is dan ook de eerste stap op weg naar veiligheid voor medewerkers. Mede om die reden houden zoveel bedrijven het aantal ongevallen bij en worden die door getraind personeel geanalyseerd zodat preventieve maatregelen op een zinvolle manier kunnen worden ingevuld.

Het zal duidelijk zijn dat het voor de voedingsmiddelenindustrie belangrijk is, om op de hoogte te zijn en te blijven van de meest recente regels en veiligheidsvoorwaarden. Onder zware omstandigheden bijvoorbeeld of in omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan de reinigbaarheid, dienen producten over een IP-classificatie te beschikken zodat deze kunnen worden schoon gemaakt met heet water en bestand zijn tegen reinigingsmiddelen en chemicaliën. Tegelijkertijd is het voor de producent van die apparatuur belangrijk om ongelijkmatige oppervlakken zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier wordt voorkomen dat vuil en bacteriën worden aangetrokken of de producten lastig te reinigen zijn.

Toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie kenmerken zich door het grote aantal luiken dat moet worden gecontroleerd, terwijl de beschikbare ruimte voor sensoren minimaal is. Aangezien de winstmarges gering zijn, moet gebruik worden gemaakt van een effectieve oplossing om alle luiken te controleren. Tegelijkertijd moet voor veiligheidsoplossingen zoveel mogelijk worden teruggevallen op gestandaardiseerde producten zodat deze eenvoudig op alle machines kunnen worden toegepast. Verschillende leveranciers, waaronder ABB Jokab Safety, bieden veiligheidsoplossingen die in nauwe samenwerking met klanten zijn ontwikkeld. Hierdoor kan optimaal tegemoet worden gekomen aan specifieke eisen, zoals bestandheid tegen schoonmaakchemicaliën of een breed bedrijfstemperatuurbereik. Dergelijke producten en oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie zijn getest en hebben zich in de praktijk bewezen als oplossing voor een maximale en probleemloze levensduur van machines. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren