Kijk nou! M´n ijsje smelt niet!

24.09.2015 | Branchenieuws | 1009 keer bekeken
Kijk nou! M´n ijsje smelt niet!

Wie ziet het niet voor zich: een zomerse dag vier je natuurlijk met een ijsje. Maar waar je uiteindelijk mee blijft zitten, zijn kleefhanden omdat het ijs smelt. Dat zou binnenkort dankzij een nieuw voedingsingrediënt wel eens kunnen veranderen.

Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Dundee hebben namelijk een natuurlijke proteïne ontdekt die ervoor zorgt dat ijs langzamer smelt. Het gaat om de proteïne BslA die de lucht, het vet en het water in een ijsje kan binden. Hierdoor wordt niet alleen het smeltproces vertraagd, maar ontstaat ook de zachte textuur en consistentie die je misschien kent van luxe ijsjes. De proteïne is een eiwit (hydrofobine) dat familie is van de aminozuurrijke proteïnen of schimmels.

Dat klinkt niet bepaald smakelijk voor een ijsje. De wetenschappers wisten echter een proteïne te maken met behulp van een ‘vriendelijke bacterie’. Deze hecht aan vetdruppels en luchtbubbels waardoor een stabieler mengsels ontstaat dat langzamer smelt.

De proteïne kan worden vervaardigd van duurzame grondstoffen en zonder kwaliteitsverlies worden verwerkt. Volgens de wetenschappers profiteren ijsproducenten en -leveranciers daarvan. De vriezer kan immers gedurende het leveringsproces een paar graadjes lager.

De proteïne kan ook worden ingezet bij de ontwikkeling van ijsjes met een lager verzadigd vetgehalte. Daarnaast denkt men dat de vorming van ijskristallen kan worden voorkomen. Die worden namelijk steeds groter en harder wanneer het ijs een beetje is gesmolten en weer wordt ingevroren. Op die manier blijft het ijs romig zacht, iedere keer dat het weer uit de vriezer komt wordt gehaald.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren