Koolstof nanobuisjes voor herbruikbare waterfilters

10.04.2017 | Branchenieuws | 256 keer bekeken
Koolstof nanobuisjes voor herbruikbare waterfilters

Alhoewel er al verschillende alternatieven voor worden ontwikkeld, zijn siliciumgels met actiefkool gangbare waterfiltratiemedia. Deze kunnen echter maar één keer worden gebruikt wanneer. Daarentegen kunnen filters van koolstof-nanobuisjes worden hergebruikt en zijn ze volgens onderzoekers van het  Rochester Institute of Technology ook effectiever in het verwijderen van organische vervuiling.

De onderzoekers deden hun ontdekking na het ontwikkelen van hoogwaardige, eenlaags koolstof nanobuisjes. Deze microscopisch kleine buisjes bestaan uit opgerolde vellen grafeen. Elk vel is één atoom dik en bestaat uit koolstofatomen die in een honingraatpatroon met elkaar zijn verbonden.

Deze nanobuisjes werden vervolgens gesorteerd naar halfgeleidende of metallische typen. De halfgeleidende buisjes werden opgenomen in een geheel van dunne vellen die op carbonpapier lijken en gebruikt werden om het vervuilde water te filteren. Omdat koolstof nanobuisjes water afstoten, blijven er geen watermoleculen aan het materiaal plakken. Daardoor kon nog meer organische verontreiniging worden opgenomen.

Nadat de vellen waren verzadigd met deeltjes die worden vastgehouden, kunnen ze eenvoudig gedurende vijf minuten in de magnetron worden geplaatst. De vervuiling verdampt daarmee waarna het vel kan worden hergebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren