Krachtige combinatie van sensor- en communicatietechnologie

25.05.2015 | Branchenieuws | 451 keer bekeken
Krachtige combinatie van sensor- en communicatietechnologie

Sensoren in het veld brengen vaak hoge operationele, onderhouds- en kalibratiekosten met zich mee. Zou het daarom niet handig zijn om die sensoren te combineren met intelligente communicatie- en applicatiesoftware?

Sinds kort zijn dergelijke 'SENCOM-sensoren' een feit. Door een permanent kalibratiegeheugen kan de SENCOM bovendien in het laboratorium worden gekalibreerd voordat hij weer in het veld wordt ingezet. Het resultaat is een verbeterde nauwkeurigheid met lagere operationele kosten, kortere downtimes en een verbeterde veiligheid.

Deze nieuwe meetsensorbenadering biedt mogelijkheden om het onderhoud te vereenvoudigen door voor gekalibreerde sensoren te vervangen. SENCOM-sensoren behouden specifieke meet- en kalibratiegegevens; deze informatie kan worden uitgewisseld tussen de sensor en een transmitter. Hier kan eenvoudiger gebruik worden gemaakt van de historische metingen en kalibratie- en diagnostische data van de sensor.

Het voorspellen van bijvoorbeeld de onderhouds- en kalibratiefrequentie maar ook van de geschatte levensduur van de sensor worden op deze manier veel eenvoudiger en nauwkeuriger. Een speciale 'wellness'-functie zorgt ervoor dat de veroudering van de sensor real-time kan worden gemonitored. Ook referentie-weerstandsmetingen zijn mogelijk waardoor vervuiling van het diafragma in een vroeg stadium is te herkennen.

Met beheersoftware kunnen de prestaties van bijvoorbeeld pH/Redox-sensoren worden geoptimaliseerd. Dit komt niet alleen de betrouwbaarheid maar ook de procesveiligheid ten goede. Hiertoe kan de operator de pH/Redox-sensormetingen continu monitoren, kalibraties uitvoeren en verschillende parameters configureren. Op deze manier kunnen maximaal 100 verschillende SENCOM-sensoren worden gevolgd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren