Licht en opmerkelijk bouwwerk regelt zelf temperatuur

01.03.2016 | Branchenieuws | 906 keer bekeken
Licht en opmerkelijk bouwwerk regelt zelf temperatuur

Als je ‘m van een afstandje bekijkt, lijkt het net een kussen waar je graag een uiltje op zou knappen. Maar het blijkt een nieuwe sporthal te zijn. De kussenvormige uitvoering hiervan zorgt niet alleen voor een licht bouwwerk maar is ook ideaal om de temperatuur te reguleren. De mogelijkheden voor andere toepassingen dan een sporthal, lijken voor de hand te liggen.

De 8000 vierkante meter grote arena bevindt zich op een stuk grond van 5 ha in Lamezia, Italië. Voor het ontwerp tekende het architectenbureau Vittorio Grassi Architetto & Partners dat een vloeibaar en asymmetrisch gebouw wilde ontwerpen. Het gebouw vertoont overeenkomsten met de gladde en ronde stenen die ter plaatse langs de Italiaanse kust liggen. De vorm en de lichtgewicht constructie waren nodig vanwege de eisen die gesteld werden ten aanzien van aarbevingbestendigheid. Bovendien kon hiermee optimaal gebruik worden gemaakt van de wind voor natuurlijke ventilatie.

De structuur van de sporthal bestaat uit een stalen frame met een buitenlaag van ETFE-luchtkussen. ETFE is een lichtgewicht, elastisch en isolerend polymeer, dat door de anti-kleefeigenschappen ook nog eens goed schoon blijft. Met deze oplossing is er niet alleen ‘s zomers minder last van de hitte maar gaat er in de winter ook nog eens minder warmte verloren. Het energieverbruik en de –kosten blijven zo tot een minimum beperkt. Het doorschijnende materiaal laat veel natuurlijk licht naar binnen en zorgt gedurende de dag voor veranderende lichtomstandigheden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Michiel Hennink
  23.02.2016 - 16:40 uur | Michiel Hennink

  Ziet er zondermeer uitdagend en veelbelovend uit!
  Wel vraag ik me af, hoe dit gebouw omgaat met zware regenval (dynamische daklast) of veel sneeuw die blijft liggen (statische daklast) voor het geval we denken aan een meer noordelijke toepassing?

 • Diane Van Houtven
  23.02.2016 - 12:10 uur | Diane Van Houtven

  Hoe zit het met UV resistentie ?