Magisch zand beschermt natuur

05.10.2015 | Branchenieuws | 893 keer bekeken

Je kent het natuurlijk al van de spray die je op je suède-schoenen spuit om ze te beschermen tegen het water. Maar het kan ook worden toegepast om de natuur te redden of te verbeteren: hydrofobe materialen, zoals zand. Leuk om te laten zien tijdens familiefeestjes en nuttig als het om de inzet ervan gaat.

Een fraaie ecologisch toepassing van dit zand is het opruimen van olievlekken. Als het zand op de olievlek wordt gestrooid zal het oliedeeltjes ‘opslurpen’ wanneer het in het water zakt. Zo blijven de oliedeeltjes ook afgeschermd van het polaire water en drijven ze niet meer vrij op het oppervlak.

Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar. Als ondergrond voor bepaalde planten bijvoorbeeld. Omdat het zand niet nat kan worden, zorgt het ervoor dat de grond steeds luchtdoorlatend blijft. Dat beschermt de natuur en voorkomt dat het zand bevriest waardoor de wortels altijd gemakkelijk voedingsstoffen uit de grond kunnen blijven halen. En ook in erg koude gebieden waar het vaak sterk vriest, kan het zand worden ingezet. Daar wordt het bijvoorbeeld gebruikt als fundering van gebouwen. Doordat het water afstoot, kan het zand niet bevriezen en wordt materiaalschade voorkomen.

In het filmpje is te zien hoe het zand in combinatie met water werkt. Het zand bevat een waterafstotende laag en is dus apolair. Hierdoor zal het samenklonteren wanneer het in water wordt gebracht. Op die manier stelt het zo'n klein mogelijke oppervlakte bloot aan het water. Het binnenste van het hoopje zand komt dus nooit in contact met water, waardoor het droog blijft. En dat merk je weer als je het zand uit het water haalt.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • L. van Dijk
  29.09.2015 - 11:51 uur | L. van Dijk

  Hallo,
  Vraagje over dit artikel:
  Kun je het gebruiken om een muurtje aan de buitenkant waterafstotend
  te maken?
  en hoe lang duurt het voordat het is uitgewerkt?