​Meester van de crisis

15.11.2016 | Branchenieuws | 410 keer bekeken
​Meester van de crisis

Tijdwinst in de procesindustrie. Die belofte deed Bosch Security Projects via een persbericht, waarin melding werd gemaakt over een ‘koppeling tussen productie- en veiligheidsprocessen’. Het vervolgens implementeren van deze processen in één managementsysteem bespaart niet alleen tijd maar ook geld. Ferry Ditewig, medewerker van de Bosch-divisie Security Projects, licht de belofte toe.

De koppeling waar het om gaat heet de CrisisMaster. Hoe ziet deze ‘meester’ er concreet uit?

Ferry Ditewig: “De CrisisMaster is in samenwerking met dataspecialist Ureason gerealiseerd. Concreet komt het hier op neer: Ureason beheert softwaresystemen die relaties leggen tussen gebeurtenissen, alarmen, oorzaken, gevolgen en risico’s. Dit leidt tot een risicoclassificatie. Door deze te combineren met andere invloedsfactoren, is vast te stellen of het om een concrete melding gaat. Zo ja? Dan wordt de melding met bijbehorende informatie doorgestuurd naar de CrisisMaster.”

Waarom kwam de samenwerking juist met Ureason tot stand?

FD: “Bosch en Ureason hebben exact dezelfde klanten. Doordat we met elkaar van gedachten hebben gewisseld, kwamen we erachter dat een samenwerking een logische stap zou zijn. We zijn partners geworden en kijken dan ook gezamenlijk naar het grote plaatje bij onze klanten.”

De tijdswinst zit ‘m in het samenbrengen van de twee genoemde processen – wat de werkefficiëntie van operators verhoogt. Kun je dat nader toelichten?

FD: “Vooral tijdens incidenten en calamiteiten is tijdwinst cruciaal. Ureason richt zich op het monitoren, bewaken en reduceren van de alarmmeldingen die afkomstig zijn van diverse installaties en nodig zijn voor de productieprocessen. Zoals de naam van onze divisie al doet vermoeden, richten wij ons op de safety- en security-oplossingen door bijvoorbeeld de inzet van de CrisisMaster. Veel incidenten en calamiteiten vinden hun oorzaak in het disfunctioneren van installaties en machines. Onze samenwerking zorgt ervoor dat de kans op incidenten en calamiteiten zo veel mogelijk wordt beperkt. Met de aangebrachte koppeling is het disfunctioneren van installaties en machines te analyseren en  proactief te handelen.”

En waarin zit de kostenbesparing?

FD: “Tijdens de operatie gebeuren er vaak onvoorziene omstandigheden. Wanneer je deze continue afspiegelt tegen de veiligheid, herken je eerder potentiële gevaren en/of risico’s. Daarmee voorkom je weer trips en offspec-producten. Ook is aan de hand van de kennismodellen van Ureason te bepalen waar een verhoogd risico op calamiteiten bestaat. De CrisisMaster geeft middels plattegronden een overzicht van de locatie(s), waarbij in kleur wordt aangegeven waar zich die risico’s bevinden.”

Een niet onbelangrijk detail is dat de koppeling het overzicht verbetert en daarmee de veiligheid. In welk opzicht verschilt de CrisisMaster nog meer van traditionele veiligheidssystemen? 

FD: “Ons concept is een centraal managementsysteem, dat in de loop der jaren sterk is uitgebreid met functionaliteiten voor bijna elke branche. Door jarenlange ervaring hebben wij samen met onze klanten diversen behoeften ontwikkeld. Met name voor BRZO- en ISPS-bedrijven hebben wij aan de CrisisMaster diverse en voor de branche specifieke functionaliteiten toegevoegd. Zo zijn (overdrachts)rapportages, procedures met betrekking tot gevaarlijke stoffen, weersomstandigheden, of critical communication te integreren. Het systeem vervangt hiermee het handboek op de meldkamer en voorziet in alle procedures in relatie tot het handelen bij GRIP-situaties.”

Zijn er al procesbedrijven die het de Crisismaster hebben geïmplementeerd?

FD: “Jazeker. De CrisisMaster draait bij een aantal organisaties in Nederland, zoals Chemelot en farmaceut MSD.”

Samenwerking Bosch & Ureason.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren