Melk van de koe als energiebron?

13.04.2015 | Branchenieuws | 1948 keer bekeken
Melk van de koe als energiebron?

Reductie van energieverbruik CO2-uitstoot.

Groen denken of groen doen? Die vraag wordt door een steeds groter aantal bedrijven beantwoord met: groen doen! Dat geldt zeker voor Agricomfort in het Friese Joure. Het bedrijf heeft een nieuw concept dat twee energiestromen integreert tot één.

"Wij willen een rendement van 200%", verklaart initiatiefnemer Theun Toering. De naam van het concept? ECO200. Het concept draait helemaal om het hart van de melkveehouderij: melk. De koemelk doet daarbij verrassend genoeg opeens dienst als warmtebron. De melktemperatuur is bij het melken zo'n 34 oC. Die temperatuur moet binnen enkele seconden worden teruggebracht tot 4 oC. Hoe sneller die koeling plaatsvindt, hoe gunstiger dat is voor de kwaliteit van de melk. De warmte die vrijkomt tijdens het koelproces is weer nodig om het woonhuis van de boer te verwarmen en van warmwater te voorzien. Door dit te combineren wordt een forse reductie van het energieverbruik én de CO2-uitstoot bereikt. Een vernuftige combinatie van bestaande systemen en technieken met de warmtepomp in de hoofdrol ligt hieraan ten grondslag.

Slim combineren
Bij ECO200 wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten energiebuffers en een warmtepomp. Deze neemt aan de ene kant een belangrijk deel van de koelfunctie over van de melkkoelmachine en is aan de andere kant geschikt om met temperaturen tot 55°C de verwarmingsfunctie te vervullen. Een geavanceerd regelsysteem zorgt ervoor dat de componenten nauwkeurig en betrouwbaar met elkaar samenwerken.

Waar de bron voor de warmtepomp normaal gesproken aardwarmte is, wordt nu dus de warmte aan de melk onttrokken. De onttrokken warmte wordt door de warmtepomp "opgewaardeerd" en op een hogere temperatuur afgeven aan de warmtebuffer voor verwarming van en warmwater in de woning. Door deze slimme combinatie van koude- en warmtetoepassingen zijn aanzienlijke besparingen mogelijk. Over de technische invulling vertelt Roelof Liezen van Agricomfort: "Het feitelijk koelen van de melk vindt plaats in een warmtewisselaar. Koude uit de koudebuffer circuleert door deze warmtewisselaar en koelt zo de melk die door de wisselaar wordt gevoerd." Voor het rondpompen van het koudemiddel wordt de Calio 30-100 van pompproducent KSB ingezet."

Volgende stap
ECO200 is een levend concept, dat voortdurend in ontwikkeling is. Zo werd het systeem al uitgebreid met een booster met Calio S voor de warmtepomp. Met deze uitbreiding kan de installatie ook worden ingezet voor het op hoge temperatuur spoelen van de melkinstallatie. De circulatiepomp bewijst hierbij - met een temperatuurbereik van -10 oC tot + 110 oC - zijn waarde. En ook de volgende stap is al gezet: waar de opgeslagen melk tot nu toe wordt gekoeld met behulp van een koelmachine op freon, kan nu ook het ECO200-systeem dienst doen. Dezelfde koudebuffer die voor de warmtewisselaar wordt ingezet, kan hierbij worden benut om de melktank te koelen. Daarmee komt de energieneutrale melkveehouderij weer een stapje dichterbij.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • dick van beek
  15.04.2015 - 05:25 uur | dick van beek

  nu lees ik overwarmte terugwinnen tijdens de koeiemelk .

  Wat denk je dan van al die koeien urine warmte ?

  Kunnen ze daar niets mee :)

 • Teun Van der Lee
  14.04.2015 - 10:16 uur | Teun Van der Lee

  Ik weet niet hoe een warmte pomp werkt, maar wij maken al jaren gebruik van onttrokken warmte van de koelinstallatie. Gewoon via een wisselaar waar aan de ene kant de warme persgassen doorgaan en aan de ander kant water waarmee we de fabriek verwarmen.

 • Teun Van der Lee
  14.04.2015 - 10:16 uur | Teun Van der Lee

  Ik weet niet hoe een warmte pomp werkt, maar wij maken al jaren gebruik van onttrokken warmte van de koelinstallatie. Gewoon via een wisselaar waar aan de ene kant de warme persgassen doorgaan en aan de ander kant water waarmee we de fabriek verwarmen.