Mens als vervanger voor trappen en liften

10.11.2016 | Trends | 853 keer bekeken

Darwin filosofeerde er al over: de voorganger van de mens slingerde ooit vrolijk rond; vrij bewegend in nagenoeg alle richtingen. In onze hoogbouw-samenleving is daar voor de huidige mens weinig meer van over. Het geslinger van vroeger heeft plaats gemaakt voor trappen, roltrappen en liften. Die nemen niet alleen de nodige ruimte in beslag maar zijn ook kostbaar en ingewikkeld en hebben regelmatig onderhoud nodig. Een nieuwe ontwikkeling brengt daar verandering in: met de ontwikkeling van een prototype kan nu ook ‘verticaal’ worden gewandeld waarbij slechts 10 procent van de energie nodig is om trappen te klimmen. In korte tijd verplaats je jezelf over meerdere verdiepingen.

Volgens de bedenkers is het verticale wandelsysteem hét systeem van de toekomst. Hoogbouw wordt steeds gewoner door de stijgende grondprijzen. Liften en roltrappen zijn daarin ruimte- en energievreters. Daar speelt het verticale wandelsysteem handig op in. Belangrijk voordeel: je dagelijkse beweging is ook gelijk gegarandeerd.

Het systeem, een ontwikkeling van Rombout Frieling uit Eindhoven maakt gebruik van rails met ingebouwde katrollen en een slim grijpsysteem waarmee gebruikers zich tussen verdiepingen in een gebouw verplaatsen. Dat kost volgens de ontwikkelaars slechts 10% van de moeite die nodig is om trappen te beklimmen. Het prototype is succesvol getest door een grote verscheidenheid aan mensen, waaronder een geamputeerd iemand en een MS-patiënt.

Door voortdurend aan de rails omhoog te trekken, wordt de persoon -zittend  in de ‘lift’ -  omhoog bewogen door een combinatie van veerbeweging van elastische touwen en een gespannen katrolsysteem. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Ton de Graaf
    10.11.2016 - 10:11 uur | Ton de Graaf

    Ik ben wel heel benieuwd hoe dan een ontruiming voor b.v. brand geregeld kan worden. of bij aanvang van een werk situatie waarbij grote aantallen mensen van begane grond naar diverse verdiepingen moeten kunnen komen.