Methaan- en CO2-niveaus blijven stijgen

06.06.2016 | Branchenieuws | 629 keer bekeken
Methaan- en CO2-niveaus blijven stijgen

Alle milieu-inspanningen ten spijt, blijven de methaan- en kooldioxideniveaus in onze atmosfeer stijgen. Dat valt af te leiden uit gegevens die het Europees Ruimteagentschap (ESA ) met de Envisat sonde verzamelde. Tot 2007 waren de atmosferische niveaus van beide emissies min of meer constant. Sindsdien stijgen ze echter; methaan met 0,3 procent per jaar toe; CO2 met 0,5 procent per jaar.

Over de oorzaak voor deze verhoging tasten wetenschappers nog wat in het duister.  Waarschijnlijk speelt de uitstoot van fossiele brandstoffen en de landbouw een grote rol. De data tonen wel seizoensgebonden schommelingen, waaronder hogere methaanconcentraties in China en India in augustus en september. Dat lijkt te verklaren door de emissies uit bijvoorbeeld rijstvelden die onder invloed van warme, vochtige omstandigheden stijgen.

CO2-niveaus zijn de afgelopen 10 jaar gestaag gestegen.  Planten zijn in staat om slechts 25% van de emissies op te nemen. Onbekend is hoe de wereldwijd vegetatie zal reageren op het veranderende klimaat. Aan de hand van missies zoals die van de ESA zal het steeds beter mogelijk zijn om deze klimaattrends te voorspellen.

De Sentinel-5P-missie die die jaar wordt gelanceerd, zal daarbij een grote rol spelen. Dagelijks zal de wereldwijde atmosfeer worden gescand waardoor regionale CO2- en methaanbronnen beter herkenbaar worden. Met deze missie kunnen hotspots in methaanemissies, zoals olie- en gasvelden, worden herkend en gekwalificeerd. 
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Cornelis Spaans
    14.06.2016 - 10:19 uur | Cornelis Spaans

    Er kan niet genoeg gewezen worden op de voortgaande stijging van het broeikasgasniveau in de atmosfeer. Monitoring is een goede stap in het verder terugdringen ervan.