Metro wekt energie op

19.10.2015 | Branchenieuws | 715 keer bekeken
Metro wekt energie op

Het klinkt als een slogan van een producent van energierepen: de metro geeft energie. Sinds kort bewijst de Londense metro dit inderdaad te doen. In een poging om het vervoersysteem groener en goedkoper te maken, wordt een test gedaan met een remsysteem dat energie opwekt. 

De verwachting is dat zo 5% kan worden bespaard op de energierekening van de London Underground. De test in de metro zou zomaar de start kunnen zijn van besparingen in Nederlandse transportsystemen. Daarbij kan worden gedacht aan openbaar vervoersystemen maar natuurlijk ook aan transport- en vervoersystemen in het bedrijfsleven, de overslag, e.d..

De inverter-technologie die hiervoor wordt gebruikt, wint energie uit de metroremmen en voert dit als netspanning terug naar het elektriciteitsnet. In hybride en elektrische auto’s past men dit soort systemen ook toe om de actieradius van de auto te vergroten. Maar de effecten zijn aanzienlijk groter wanneer het wordt toegepast bij een metrostel dat volledig is volgeladen.

De test maakt overigens deel uit van een moderniseringsprogramma. In één week werd maar liefst voldoende energie teruggewonnen om een metrostation gedurende twee dagen van stroom te voorzien. Volgens het bedrijf kan met deze technologie dagelijks maximaal 1 MWh aan energie worden ‘teruggehaald’. Dat is voldoende om 104 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien.

De nieuwe technologie draagt bovendien bij aan een kleinere ‘carbon footprint’. Daar komt nog eens bij dat bij het remmen van de metro normaal gesproken energie vrijkomt die in warmte wordt omgezet. Die warme lucht blijft veelal in de stations hangen en moet met airco systemen worden afgevoerd. Ook dat is dan niet meer nodig, wat een extra besparing betekent.

Foto: Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren