Milieuvriendelijk alternatief voor chemische oplosmiddelen

26.05.2015 | Branchenieuws | 851 keer bekeken
Milieuvriendelijk alternatief voor chemische oplosmiddelen

Het Deep Eutectic Solvents (DES)-project van het Institute for Sustainable Process technology (ISPT) richt zich op de ontwikkeling van een milieuvriendelijk alternatief voor chemische oplosmiddelen binnen de Europese pulp- en papierindustrie. Het project boekte goede vooruitgang. De projectgroep van 23 Europese organisaties verwelkomde recent een nieuwe partner in het Portugese bedrijf Altri.

De Deep Eutectic Solvents combineren het beste van vele werelden: ze zijn natuurlijk, hernieuwbaar, bio-afbreekbaar, laagvluchtig, economisch en uiterst energie-efficiënt, met name omdat er geen hoge temperaturen voor nodig zijn. 

DES’s bieden een geheel nieuwe methode voor pulpbewerking van uiteenlopende lignocellulose materialen voor de productie van pulp, de chemische stof lignine en andere chemicaliën. Met het project wordt de wetenschappelijke kennis op dit gebied vertaald naar een procesconcept dat kan worden vergeleken en geëvalueerd ten opzichte van bestaande pulpbewerking en productfractioneringsprocessen. 

Tegelijkertijd wordt een nieuw, efficiënt DES ontwikkeld, waarmee alle belangrijke lignocellulose delen, cellulose, hemicellulose en lignine kunnen worden opgelost en gefractioneerd. Daarbij staat duurzaamheid bij de keuze van DES chemische componenten en technische en economische toepasbaarheid van het oplosmiddelsysteem centraal.

De nieuwe Portugese projectpartner Altri participeert met haar Celbi-fabriek. Het bedrijf ziet de nieuwe ontwikkeling als een belangrijke technische en economische doorbraak voor de industrietak. De pulpproducent verwacht er zelf dan ook veel van. Alhoewel de DES-kennis bij het bedrijf nog in de kinderschoenen staat, wordt er verwacht dat het project tot meer toepassingen in verschillende delen van het pulpproductieproces zal leiden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren