Nanokristallen voor snellere WiFi en sfeervol licht

24.10.2016 | Branchenieuws | 413 keer bekeken
Nanokristallen voor snellere WiFi en sfeervol licht

WiFi en Bluetooth, voor velen van ons de bekendste communicatietechnologieën, werken met onzichtbare radiogolven. Maar volgens onderzoekers van de King Abdullah universiteit (KAUST) werkt het nog veel efficiënter en veiliger als de golflengten zichtbaar zouden zijn. De onderzoekers ontwikkelden een nanokristal dat de datasnelheden met sprongen vooruit laat gaan. Met de LED die hiervoor wordt gebruikt, behalen ze snelheden tot 2 Gbit/s én is de kamer sfeervol verlicht.

Voor het menselijk oog is slechts een fractie van het elektromagnetische spectrum zichtbaar. Door juist de zichtbare golflengten te gebruiken zijn snellere, veiligere en efficiëntere mobiele datasystemen mogelijk. Met de grote hoeveelheid draadloze signalen die om de aandacht van apparatuur vragen, raken sommige frequenties ‘overbevolkt’ en kunnen radiogolven andere gevoelige apparatuur, zoals die in auto’s of ziekenhuizen, storen. Die problemen kunnen wellicht worden opgelost met zichtbaar licht.

Communicatie via zichtbaar licht is gebaseerd op LED’s die fosfor gebruiken om het blauwe licht dat een diode uitzendt, om te zetten naar rood en groen. Gecombineerd leveren rood, blauw en groen weer wit licht. Op die manier kan de kamer ook nog eens comfortabel worden verlicht. De techniek heeft echter een beperking.

Lichtcommunicatie met wit licht dat op deze manier wordt gegenereerd gaat alleen niet sneller dan zo’n 100 Mbit/s. De maximale snelheden die zijn behaald lopen op tot 300 – 500 Mbit/s. En met onzichtbaar infrarood licht zijn zelfs al snelheden tot 1,6 Gbit/s behaald.

De KAUST-onderzoekers hebben nu met zichtbaar licht een snelheid van 2Gbit/s bereikt. Hiertoe wordt voor de omzetting naar wit licht geen fosfor maar nanokristallen van  cesium-loodbromide en nitridefosfor. Het witte licht hiermee wordt gegenereerd is vergelijkbaar met dat van bestaande LED’s.  De data worden verzonden door korte flitsen, die niet voor het menselijk oog waarneembaar zijn maar wel voor de ontvangende sensor. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren