Nederlands consortium zoekt top-wetenschappers

04.08.2016 | Branchenieuws | 531 keer bekeken
Nederlands consortium zoekt top-wetenschappers

De huidige maatschappij heeft te maken met specifieke uitdagingen op het vlak van onder meer energie en duurzaamheid. In de overtuiging dat de chemische sector een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van bijbehorende vraagstukken, is vlak voor de zomervakantie het ‘Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium’ – kortweg ARC CBBC – geopend.

Het consortium betreft een samenwerking tussen de ‘gouden driehoek’: overheid, bedrijfsleven en wetenschap maar onderscheidt zich op wezenlijke punten van bestaande consortia. Zo wordt het aantal deelnemende partijen bewust klein gehouden om relatief snel beslissingen te kunnen nemen. Verder is het een nationale samenwerking waarbij langdurig en fundamenteel onderzoek centraal staat. Dit betekent dat er in principe geen ruimte is voor onder meer korte onderzoeken in het kader van stage- of afstudeerprojecten. Uiteraard moeten de onderzoeken wel maatschappelijke relevantie hebben.

Bijzonder is bovendien dat er in het samenwerkingsverband een focus ligt op onderzoeken die interessant zijn voor verschillende sectoren. Dit betekent dat wetenschappers uit verschillende vakgebieden met elkaar gaan samenwerken en elkaar hierbij zullen inspireren. Een soort kruisbestuiving. En last but not least: ARC CBBC zoekt Nederlandse topwetenschappers waarbij de initiatiefnemers zich gebaseerd hebben op de uitstraling en inhoud van het Max Planck instituut: kwaliteit en lange termijn horizon.

Drie onderzoekslijnen
Vooralsnog omvat het consortium drie onderzoekslijnen waarin de wetenschappers aan de slag gaan: energiedragers, functionele materialen en coatings. Hierbinnen wordt onder meer gekeken welke mogelijkheden ‘de bouwstenen van de chemie’ bieden. Simpel gezegd: zijn bouwstenen die in ruime mate beschikbaar zijn, zoals methaan, stikstof en koolstofdioxide, te gebruiken om vraagstukken op te lossen in één van de drie aandachtsgebieden? Om een voorbeeld te noemen is methaan te beschouwen als een aantrekkelijke transitiebrandstof binnen het kader ‘energiedragers’ maar op termijn ook geschikt als grondstof voor chemische producten die bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan comfort en duurzaamheid.

Door onderzoek te doen naar dergelijke vraagstukken en ideeën, positioneert het onderzoekscentrum zich als organisatie die een leidende rol speelt in onderzoek richting onder andere circulaire economie, duurzame chemische processen en schone energie.

Samenstelling
Het consortium bestaat op dit moment uit: Shell, AkzoNobel, BASF, NWO, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie en de Universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen. Deze laatste vormen de zogenaamde universitaire hubs van ARC CBBC.

Meer informatie – waaronder een eerste ‘call’ richting wetenschappers: www.arc-cbbc.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren