Nederlandse Barsha Pomp wint prijs bij internationale empowering people.

03.11.2016 | Branchenieuws | 767 keer bekeken

De Barsha Pomp van het Nederlandse bedrijf aQysta is in de prijzen gevallen bij de empowering people. Award, een internationale prijsvraag voor innovatieve low-tech oplossingen voor duurzame verbetering van levens en leefomstandigheden in ontwikkelingslanden.

De Barsha Pomp (‘Barsha’ is het Nepalese woord voor regen) is een pomp die op een eenvoudige wijze door water wordt aangedreven. Met behulp van een waterrad wordt de stromingsenergie van een rivier of kanaal gebruikt om water te verpompen zodat boeren hun land kunnen irrigeren. Met de Barsha Pump kan water over grote afstand worden verpompt. De door het Delftse bedrijf aQysta ontwikkelde oplossing is niet alleen betaalbaar, maar maakt ook gebruik van lokale materialen. Onderhoud is slechts in beperkte mate noodzakelijk en brandstof of elektriciteit zijn niet nodig om de pomp te laten functioneren. Met het gebruik van de pomp zijn dan ook geen operationele kosten gemoeid. De huidige versie van de Barsha Pomp kan tot een maximale verticale hoogte van 20 meter of over afstanden tot 2 km water verpompen. Afhankelijk van de gewenste hoogte en de stroomsnelheid van de rivier kan de pomp maximaal 40.000 liter water per dag verpompen.

Het Delftse bedrijf aQysta won de derde prijs met de pomp; de tweede prijs ging naar Indonesia Medika voor de Garbage Clinic Insurance, een oplossing waarmee afval wordt gebruikt voor betaling van de premie van de gezondheidszorgverzekering. De eerste prijs ging naar BEMPU Health uit India voor een armband dat de lichaamstemperatuur van (jonggeboren) baby’s meet en ouders op een intuïtieve manier informeert wanneer de temperatuur van de baby daalt. De Publieksprijs ging naar WAFFCO van het Fraunhofer Gesellschaft (Duitsland), een eenvoudige en goedkoop te produceren biomassa-verbrandingsoven voor huishoudens.

Nederlands succes was er ook voor de Pearltect van het gelijknamige Nederlandse bedrijf da tot de genomineerden behoorde. Deze armband ziet eruit en wordt gedragen als een sieraad. Het sieraad (parel) bestaat echter uit een breekbare capsule die gevuld is met een onaangenaam ruikend goedje. Wanneer de drager (seksueel) wordt lastig gevallen en de capsule breekt, ontmoedigt de onaangename geur de aanvaller en laat dit DNA-verfsporen achter op de belager. Zo kan deze persoon tot enkele maanden na de aanval aan het delict worden gelinkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren