Negatieve massa stroomt tegen de kracht in

04.05.2017 | Branchenieuws | 319 keer bekeken
Negatieve massa stroomt tegen de kracht in

Nee, die negatieve massa is niet een groep demonstranten die het ergens niet mee eens is. Het gaat in dit geval om iets geheel anders: tegengestelde krachten. Normaal gesproken zijn krachten eenvoudig voorspelbaar. Neem een bal die je een duw geeft en die vervolgens wegrolt van je hand. Precies zoals je verwacht had. Maar wanneer die bal negatieve massa zou bevatten, zou de bal niet weg maar naar je toe rollen. Het lijkt moeilijk voor te stellen maar het is toch echt zo. En een groep onderzoekers van de Washington State University demonstreerde het recent zelfs.

In het dagelijks leven willen we 'massa' nog wel eens verwisselen met 'gewicht' maar er is een verschil: massa is eigenlijk de hoeveelheid materie waaruit een bepaald object is opgebouwd. Gewicht daarentegen is de hoeveelheid kracht (veelal zwaartekracht) die op het object wordt uitgeoefend. Normaal gesproken liggen deze begrippen op aarde dicht bij elkaar maar een object met een massa van 1 kg heeft op de maand nog maar een gewicht van 1/6 daarvan door de geringere zwaartekracht.

Met een negatieve massa zou het op aarde ook al anders zijn. Wanneer je daar een duwtje tegen geeft, rolt deze materie naar je toe. Die materie wisten de onderzoekers te maken van een negatieve massavloeistof, bekend als een Bose-Einstein condensaat, een bijzondere staat van materie die zich als een supervloeistof gedraagt en waarvan de deeltjes  golvend bewegen dat zonder energieverlies stroomt.

Het Bose-Einstein condensaat werd gevormd uit rubidium atomen die met lasers werden vertraagd en vervolgens tot net boven het absolute minimum werden gekoeld. De draaiende beweging van de atomen werd vervolgens met een andere set lasers veranderd. Dat geeft het materiaal de eigenschappen van een substantie met een negatieve massa wanneer het uit haar oorspronkelijke  vorm kan stromen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren