Nieuw Proces- en Energielab in Delft – nieuwe onderzoeksmogelijkheden

07.05.2015 | Branchenieuws | 570 keer bekeken
Nieuw Proces- en Energielab in Delft – nieuwe onderzoeksmogelijkheden

Omdat het oude Proces- en energielab van de TUDelft nog stamt uit de jaren '50, is in 2012 besloten een nieuw lab te bouwen. Een gezamenlijk initiatief van de afdeling Process & Energy en het TU Delft Process Technology Institute (DPTI). Hiervoor is een volledig nieuw ontwerp gemaakt inclusief infrastructuur. Door de goede voorbereiding zijn de uiteindelijke bouw en inrichting relatief vlot verlopen en kon op 9 april de officiële opening plaatsvinden.

Hoogleraar Energietechnologie en afdelingsvoorzitter Bendiks Jan Boersma geeft daarbij aan: "Het Lab is de enige plek in Nederland waar nog grootschalig universitair onderzoek op dit gecombineerde vakgebied plaatsvindt. Voor het bedrijfsleven, ook het MKB, blijft de TU daardoor een aantrekkelijke onderzoekspartner op het terrein van Energie- en Procestechnologie. Daarbij is het eigenlijk nooit klaar. Het is een voortdurend opbouwen en afbreken van opstellingen in het kader van wetenschappelijk onderzoek."

Onderzoek
Binnen het lab gaat onderzoek worden verricht naar onder meer efficiëntere energie-opslagmethodes en energiezuinigere processen. Dit binnen de vier afdelingen: process intensification', 'energy technology', 'fluid mechanics' en 'engineering thermodynamics'.

1. Eén van de aansprekende projecten die op dit moment loopt is 'Reinvent the Toilet Challenge'. Dit project wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en behelst de ontwikkeling van een sanitatiesysteem voor gebruik in de ontwikkelingslanden. Hierin wordt uit menselijke urine en uitwerpselen, na een droogstap in een vergassingsinstallatie, zogenaamd syngas gewonnen. Dit gas is –na reiniging – te gebruiken voor het voeden van brandstofcellen die op hun beurt elektriciteit leveren.

2. Ook warmteoverdracht in superkritische stromen krijgt de aandacht. Superkritische stromen zijn stromen waarbij de druk zó hoog is, dat er geen kooktraject van het medium optreedt. Bij voldoende hoge druk gaat van de vloeistof direct over in de gasfase. Omdat hierbij de warmteoverdracht veel efficiënter verloopt, is het een interessant thema voor nader onderzoek.

3. Verder wordt onderzoek gedaan naar het overschot aan elektriciteit dat ontstaat wanneer windturbines of zonnepanelen meer produceren dan nodig is. Een situatie die steeds vaker zal optreden gezien de huidige ontwikkelingen op het vlak van zonne- en windenergie. Deze energie is natuurlijk op te slaan in een accu, maar in het onderzoek wordt gekeken of met deze elektriciteit bijvoorbeeld methaan is te produceren. Een gas dat nu al te gebruiken is in onze huidige installaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren