Nieuwe generatie beton breekt niet maar buigt mee

29.08.2016 | Branchenieuws | 1016 keer bekeken
Nieuwe generatie beton breekt niet maar buigt mee

Hoe vaak breken ze niet -  de grote betonplaten waar machines in de procesomgeving op staan opgesteld. Het zou binnenkort wel eens over kunnen zijn. Onderzoekers uit Singpore ontwikkelen een alternatieve betonsoort die buigbaar is. Ideaal om als dunne laag aan te brengen waardoor scheuren voorkomen worden.

Normaal gesproken bestaat beton uit een samenstelling van cement, zand, grind en water. Het nieuwe materiaal, ook bekend als ConFlexPave, bevat daarnaast ook nog eens polymeer microvezels. Deze zijn dunner dan een mensenhaar en worden toegevoegd om de belasting beter over de betonplaat te verdelen. ConFlexPave wordt dan ook omschreven als taai en minstens twee keer zo sterk als gewoon beton tijdens buigen. Als bijkomend voordeel zorgen de microvezels ook voor een betere slipvastheid van het materiaal.

Volgens de onderzoekers kunnen de betonplaten worden geprefabriceerd en als prefab-elementen naar de bouwplaats worden vervoerd. Dat is minder arbeidsintensief en nog beter beheersbaar. Bovendien kunnen betonplaten die eventueel beschadigen sneller worden vervangen. ConFlexPave is in laboratoria getest op tabletformaat. Er wordt nu gewerkt aan grotere platen die in de nabijheid van de universiteitcampus worden vervaardigd en waarbij veldproeven gedaan worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren