Nieuwe sensor herkent real-time watervervuiling

02.11.2015 | Branchenieuws | 788 keer bekeken
Nieuwe sensor herkent real-time watervervuiling

Wie momenteel water wil controleren op de aanwezigheid van (giftige) bacteriën, moet een monster van het water nemen en dit gedurende enkele dagen in een laboratoriumomgeving op kweek zetten. In de tussentijd is niet duidelijk of het water wel veilig kan worden gebruikt. 

Een groep wetenschappers van de Technische Universiteit van Denemarken brengt daar nu verandering in. Zij ontwikkelden een sensor die overal altijd direct bacteriën in water kan detecteren.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek die schuil gaat onder de indrukwekkende naam weerstands-flowcytometrie. Een vloeistofmonster wordt hierbij continu door een microvloeistofkanaal geleid. In het kanaaltje bevindt zich een aantal elektroden, waarover een elektrisch signaal met verschillende spanningen wordt gevoerd. Wanneer de bacteriën of andere deeltjes deze elektroden passeren, veroorzaken ze weerstand. Deze wordt opgemerkt door de sensor.

De verandering van de weerstand is bij bacteriën anders dan bij andere watergebonden deeltjes. Daardoor kunnen beide uit elkaar worden gehouden en kan real-time nauwkeurig  worden bepaald welk relatieve concentratie zich in het monster bevindt. Sterker nog, zelfs tussen verschillende soorten bacteriën verschilt de weerstandsverandering. Hierdoor kunnen zelfs uiteenlopende soorten bacteriën in het water worden herkend.

Naast het gebruik in handzame, mobiele apparatuur waarmee inspecties kunnen worden uitgevoerd, kan de sensor ook worden geïntegreerd in onbemande teststations voor water. Als één van de stations een gevaarlijke bacterie herkent, kan automatisch een alarm in werking worden gesteld en de stroom van vervuiling worden gevolgd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Anneke van der Linde
    03.11.2015 - 10:09 uur | Anneke van der Linde

    Geweldig interessante ontwikkeling. Met de ontwikkeling van steeds slimmere real-time in-line meetinstrumenten onstaat ook de behoefte om deze real-time te kunnen uitlezen. het liefst via de Cloud, dan heb je overal toegang tot de data. Wij zien dat dit grote voordelen oplevert in het tijdig signaleren van afwijkingen en het versneld reageren hierop. Dat voorkomt problemen en bespaart veel geld.