Nieuwe Sonolyzer app luistert naar energiebesparingen

02.07.2015 | Branchenieuws | 1543 keer bekeken
Nieuwe Sonolyzer app luistert naar energiebesparingen

Een app die hoort of er energiebesparingen mogelijk zijn voor rotating equipment? Sinds kort kan het. Wie de Sonolyzer app start en zijn smartphone of tablet vervolgens tegen de ongeregelde pomp houdt, krijgt binnen 20 seconden te horen welke energiebesparingen er mogelijk zijn.

De opmerkelijke noviteit is niet fabrikant gebonden. Met de analyse-app kan de volledige belasting worden bepaald van elke centrifugaalpomp met ongeregelde asynchrone motor als aandrijving. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen, is het invoeren van een aantal gegevens die op het typeplaatje van elke pomp staan.

Vervolgens wordt met de microfoon van smartphone of tablet het uitgaande geluid aan de ventilator van de elektromotor opgenomen. Hieruit filtert de applicatie het juiste toerental en stelt het draaimoment vast. Met de ingevoerd vermogensgegevens en databank die door de producent van de app is ontwikkeld kan zo worden vastgesteld of de pomp in deellast werkt. De app laat de gebruiker zien of energiebesparingen mogelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de hydrauliek of de aandrijftechniek te optimaliseren.

De nieuwe app is een uitstekend voorbeeld van Industrie 4.0 waarbij informatietechnologie voor een efficiënte, veilige en energiebesparende productie. De Sonolyzer leent zich voor smartphone of tablet en is gratis beschikbaar voor Android- en Apple-apparatuur. Bij gebruik van een explosieveilige smartphone of tablet kan de app ook in een explosieve omgeving worden toegepast. Aardig detail: indien gewenst, kan via de app direct contact worden opgenomen met de dichtstbijzijnde adviseur voor een gedetailleerde efficiëntieanalyse.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • Peter van Casteren
    09.07.2015 - 09:57 uur | Peter van Casteren

    Klinkt interessant. Dit ga ik uitproberen!

  • Lucien Lafour
    07.07.2015 - 10:53 uur | Lucien Lafour

    Goed ik stuur dit door naar Staatsolie in Suriname zo dat men op de hoogte blijft van de nieuwste innovaties.