Ongekend sterk grafeenschuim

06.03.2017 | Branchenieuws | 469 keer bekeken
Ongekend sterk grafeenschuim

Grafeen kennen we vooral in tweedimensionale vorm waardoor maar op bescheiden schaal gebruik kan worden gemaakt van de vele voordelen (sterkte, lichtgewicht, elektrisch en warmtegeleidend). Maar met het nieuwe grafeenschuim dat wetenschappers van de Rice University ontwikkelden wordt dat makkelijker. 

Het grafeenschuim is versterkt met nanobuisjes van koolstof waardoor het 3D-materiaal in elke vorm kan worden gemodelleerd. Het materiaal kan 3000 keer het eigen gewicht ondersteunen, voordat het weer terugspringt in de originele vorm.

De nanobuisjes zijn vergelijkbaar met wapening zoals we dat van beton kennen. De buisjes bestaan uit verschillende concentrische lagen. Eerder al ontwikkelden de onderzoekers al grafeen 3D-schuim en versterkt 2D-grafeen. Door beide ontwikkelingen te combineren, wisten ze het zeer sterke grafeenschuim tot stand te brengen dat 20 keer sterker is dan de variant zonder ‘wapening’. 

Het grafeenschuim kan in nagenoeg alle vormen worden gemodelleerd. De wetenschappers toonden daarbij aan dat het resultaat als elektrode in een lithium-ion condensator functioneert en mechanisch en chemisch stabiel blijft.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren