Onmogelijk materiaal blijkt mogelijk

22.10.2015 | Branchenieuws | 863 keer bekeken
Onmogelijk materiaal blijkt mogelijk

Op zoek naar een materiaal dat zich goed leent als drager voor medicijnen, zijn wetenschappers van het Zweedse Disruptive Materials per ongeluk gestuit op een volledig nieuw soort materiaal. Lang werd aangenomen dat het onmogelijk was om het materiaal – een apart soort niet-toxisch magnesiumcarbonaat – te maken. 

Upsalite wordt het materiaal genoemd dat zich kenmerkt door een extreem poreus oppervlak: het kan meer vocht opnemen bij lage luchtvochtigheden dan elk ander bekend materiaal. Met één gram van het materiaal kan een oppervlak van 800 m2 worden bestreken. Er wordt onder meer aan gedacht om het materiaal te gebruiken om met minder energie drogere omgevingen te creëren. Bijvoorbeeld voor de productie van elektronica, batterijen of farmaceutische middelen. Maar daarnaast kan ook worden gedacht aan het opruimen van lielekkages, giftig afval, e.d.. 

Er wordt al lang gezocht naar deze specifieke vorm van magnesiumcarbonaat. Het werd bij toeval gevonden bij de productie van een poreus magnesiumcarbonaat. Waar de wetenschappers de bekende productieprocessen wilden volgen, leidde een kleine verandering tot de doorbraak. Het materiaal dat een weekend in een reactiekamer was achter gelaten, bleek na het weekend te zijn veranderd in een nieuw soort gel. Het duurde uiteindelijk nog een jaar om het proces te vervolmaken. Wat het product zo bijzonder maakt is de opmerkelijke eigenschap dat het carbonaat een oppervlakte van 800 vierkante meter per gram en haarfijne nano-poriën heeft.

Iedere nano-porie heeft een diameter van minder dan 10 nano-meter (10 miljardste van een meter). Dat betekent dat 1 gram van het materiaal maar liefst 26 biljoen nano-poriën heeft. Dat maakt het materiaal ook zo bruikbaar voor het onttrekken van vocht aan de omgeving: er is héél veel ruimte om met het vocht te reageren. Het materiaal neemt dan ook 20 keer meer vocht op dat het materiaal dat je in de kattenbak gooit of wat gebruikt wordt om kostbare goederen tijdens het transport te beschermen. Voor vochtregulering heb je dus voldoende aan een hoeveelheid materiaal die 20 keer kleiner is dan de gebruikelijke materialen. Naast dit gebruik en de toepassing voor medicijnen, kan het nieuwe materiaal ook worden ingezet voor thermische isolatie, in droogprocessen, en tal van andere omgevingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Edward Maas
    20.10.2015 - 09:43 uur | Edward Maas

    Er staat een vergissing in. Hoewel de latere bewering klopt: één gram heft een oppervlak van 800 vierkante meter. Maar dat betekent niet dat, zoals in het begin van het artikel staat, je met één gram 800 m^2 kunt bestrijken.