Ons oog: kweekvijver voor isomeren

01.10.2015 | Branchenieuws | 678 keer bekeken
Ons oog: kweekvijver voor isomeren

Isomeren kennen we onder meer van ethanol (alcohol) en dimethylether, beter bekend als ether. Wetenschappers van de universiteit van Münster hebben nu een nieuwe methode gevonden om isomeren te produceren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een chemische reactie die in het oog plaatsvindt.

De natuur kan het en veel wetenschappers dromen ervan: op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier stoffen maken - zo mogelijk zonder ongewenste bijproducten. Een team van wetenschappers is daar nu in geslaagd. 

Een chemische reactie die normaal gesproken in ons oog plaatsvindt en ons in staat stelt om onderscheid te maken tussen licht en donker, wisten zij in hun voordeel om te buigen. Het proces in belangrijk voor de chemische industrie omdat het kan worden gebruikt bij het maken van speciale varianten (isomeren) van belangrijke koolstofverbindingen. Op andere manieren vergt het maken hiervan veel energie.

In ons oog speelt het lichtabsorberende pigment rhodopsine een belangrijke rol als lichtsensor. Wanneer licht het oog binnenkomt, triggert rhodopsine een reactie chemische signalen en activeert zo de lichtgevoelige cellen. Dit proces bracht de wetenschappers op een idee.


Eén van de belangrijkste onderdelen van het lichtabsoberende pigment rhodopsine is retinal. Deze actieve vorm van vitamine A speelt een rol in de staafjes van het netvlies. Om de lichtgevoelige cellen te activeren, is echter een speciale variant van de retinalmolecule nodig. Door het licht dat het oog binnenkomt, wordt het omgezet in een zeer vergelijkbare vorm en start daarmee de chemische ketenreactie. De selectieve vorming van isomeren is niet alleen belang om te kunnen zien maar ook voor bijvoorbeeld de productie van medicijnen en landbouwchemicaliën. De waardevolle isomeren kunnen worden nagemaakt. De reactie hiervoor wordt gestart met licht, net als in ons oog. De zogenaamde katalysator die nodig is voor de reactie, is een goedkoop en milieuvriendelijk molecuul, riboflavin dat ook wordt gebruikt als kleuradditief voor voedsel.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren