Origami robot ontvouwt zich in de maag

16.06.2016 | Branchenieuws | 1024 keer bekeken
Origami robot ontvouwt zich in de maag

Vlinders in je buik is één ding – een mini-robot die door je buik wandelt weer iets heel anders. Toch is het sinds kort mogelijk. Onderzoekers hebben een origami-robot ontwikkeld die als een capsule wordt ingeslikt en die zich in de maag ontvouwt om een wond te herstellen of een vreemd voorwerp te verwijderen. Alhoewel de robot nu als eerste wordt uitgewerkt om ingeslikte knoopbatterijen van de maagwand los te halen, zijn er talloze andere toepassingsmogelijkheden denkbaar.

Het is niet de eerste robot die geïnspireerd is op origami. Voor deze uitvoering sloegen onderzoekers van het Amerikaanse MIT, de universiteit van Sheffield en het Tokio Institute of Technology de handen ineen. De robot bestaat uit hittegevoelig materiaal dat ingeklemd is tussen twee lagen constructiemateriaal.

Bij verhitting trekt de sandwichlaag samen, waardoor de robot zich volgens een bepaald patroon ontvouwt. Voor deze robot gebruikt het team een soort gedroogde varkensdarm als constructiemateriaal; de samentrekkende laag is gemaakt van het biologisch afbreekbare krimpmateriaal Biolefin. Om een robot te maken die door iemand kan worden ‘ingenomen’, moest het ontwerp zodanig zijn dat het in een capsule kon worden ondergebracht. Dit ontwerp is als ijscapsule uitgevoerd die in de maag wegsmelt. Proefondervindelijk kwam het team uiteindelijk uit op een ontwerp dat veel wegheeft van een accordeon en zich uitvouwt tot rechthoek. 

Om de robot in de maag te laten bewegen, worden magnetische velden gebruikt. Een permanentmagneet in één van de accordeonplooien controleert daarbij de beweging. Dankzij de magnetische velden kan de robot zeer nauwkeurig roteren. De beweging van de robot oogt schokkerig. Bij het bewegen blijven de robotonderdelen door de wrijving aan het oppervlak ‘plakken’; bij het ontspannen wordt het gewicht van de robot anders verdeeld, waardoor hij als het ware vrij doorglijdt. Om ook in een omgeving te kunnen fungeren die met vloeistof is gevuld, moest een aantal aanpassingen op het ontwerp worden doorgevoerd. Hierdoor wordt nu 20% van de beweging veroorzaakt door het voortbewegen van het water 

De origami-robot is in actie te zien in onderstaande video.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren