Oude autobanden milieuvriendelijk alternatief voor diesel

02.01.2017 | Branchenieuws | 628 keer bekeken
Oude autobanden milieuvriendelijk alternatief voor diesel

Waar geproduceerd wordt, is vervoer nodig van productielocatie naar verkooppunt. En nog steeds is het vrachtvervoer daarvoor het meest aangewezen alternatief. Dat vervoer brengt ook de nodige nadelen met zich mee: slijtage van banden die later eindigen op het autobandenkerkhof. Om nog maar te zwijgen van de uitstoot van uitlaatgassen. In plaats van te worden gedumpt op brandbare autobanden kerkhoven, kunnen oude autobanden sinds kort ook volledig worden gerecycled tot schonere dieselbrandstof. 

De olie die uit de oude banden wordt verkregen, kan worden gemengd met diesel. Het resultaat is een brandstof met minder emissie, terwijl het motorvermogen niet afneemt. Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljard ton aan banden versleten. Alleen Australië al, waar het proces is ontwikkeld, is rond 2020 goed voor 55 miljoen versleten banden per jaar. De milieuvriendelijke verwerking daarvan is een forse verbetering.

Het recyclingproces is een ontwikkeling van het Australische bedrijf GDT (Green Distillation Technologies). Het resultaat wordt uitvoerig getest is verschillende typen dieselmotoren die we in alle delen van de transportindustrie tegenkomen. Uit de testen kwam naar voor dat de hoeveelheid stikstofoxide met 30 procent verminderde. Volgens het bedrijf kan de olie die uit de banden gewonnen wordt, ook worden gebruikt als brandstof voor verwarmingen of verder worden geraffineerd tot brandstof voor auto’s of vliegtuigen. 

Bij de recycling komt niet alleen olie, maar ook koolstof en staal vrij. Er blijft feitelijk niets ongebruikt en de olie die zo wordt gewonnen, wordt zelfs gebruik als verwarmingsbron. Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden: een autoband van 10 kg levert zo’n 4 liter olie, 1½ kg staal en 4 kg koolstof. Een 70 kg wegende truckband levert 28 liter olie, 11 kg staal en 28 kg koolstof op. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren