Overal energie met opvouwbare turbine

13.09.2016 | Branchenieuws | 1015 keer bekeken

Wie altijd en overal zijn smartphone wil kunnen opladen, is vaak aangewezen op zonne-laders. Daarmee ben je wel afhankelijk van dag en nacht en van de intensiteit van het zonlicht. Een alternatief hiervoor biedt de draagbare turbine die door ontwerper Nils Ferber werd gemaakt. Hij is volgens de ontwerper ook nog eens veel effectiever. Wellicht ook bruikbaar voor andere toepassingen?

Het idee voor de Micro Wind Turbine ontstond tijdens een trektocht die de ontwerper ondernam. Zijn smartphone raakte langzaamaan leeg en ontdekte zo de zonneoplader. De afhankelijkheid van zonlicht beschouwde Nils Ferber als serieus nadeel. Hij ontwikkelde daarom een draagbare, opvouwbare windturbine die ook nog eens weinig weegt en gemakkelijk is te gebruiken. Hij ontwikkelde de turbine zelf en voldeed daarmee ook nog eens alle vereisten voor zijn afstudeerproject aan de kunstacademie van Lausanne.

Om de stabiliteit, vouwmechanismen en prestaties onder verschillende windomstandigheden te testen, ontwikkelde de ontwerper verschillende modellen. Ook werden uiteenlopende generatoren getest, samen met spanningsomvormers, een batterij-pack en een schakeling om de in- en uitgaande lasten te kunnen beheren.

Het uiteindelijke prototype weegt minder dan 1 kg en kan in enkele secondn worden opgezet. Het lijkt veel op het opzetten van een tentje: een telescopische as uittrekken, met draden vastzetten en het opladen kan beginnen. Overdag én ’s nachts. Het ontwerp en de techniek is zodanig dat de turbinedelen en de tentstof bij uiteenlopende windsnelheden en zelfs bij onstuimige wind hun werk blijven doen. Het vermogen varieert uiteraard afhankelijk van de windsnelheid, maar de turbine kan een constante output vn 5 W genereren bij een windsnelheid van 18 km/u. Deze energie kan worden gebruikt om apparatuur op te laden via een USB-uitgang of worden opgeslagen in een geïntegreerde 24 Wh-batterij.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren