Pomp als Turbine (PaT): energieverbruiker als energieleverancier

25.06.2015 | Branchenieuws | 873 keer bekeken
Pomp als Turbine (PaT): energieverbruiker als energieleverancier

Pompen zijn echte energieverbruikers. Maar wanneer de doorstroomrichting van de pomp wordt omgekeerd, verandert de draairichting van de waaier en wordt de pomp een turbine. In plaats van energie te verbruiken, levert de pomp dan opeens energie. Deze Pomp als Turbine (PaT) oplossing leent zich voor tal van omgevingen.

Energie vormt de grootste kostenpost tijdens de levensduur van pompen. Daarom staat het besparen of terugwinnen van energie uit (pomp)systemen sterk in de belangstelling. Dat leidt vaak tot interessante oplossingen. Zoals de inzet van pompen als turbine om zo zelf energie produceren. Deze techniek heeft KSB al sinds de oliecrisis van de zeventiger jaren van de vorige eeuw in huis. Door de stijgende energieprijzen en de vraag naar alternatieve energiebronnen wordt de belangstelling voor deze PaT-techniek weer aangewakkerd.

Energieterugwinning door een pomp in te zetten als turbine past uitstekend binnen de ambities van veel bedrijven op het gebied van milieu en energieverbruik. In veel gevallen kan een standaard aggregaat dienst doen als turbine. Door een kleine wijziging in de bedrijfsvoering kan de PaT het grootste deel van de dag op een nagenoeg constant bedrijfspunt draaien. Met de energie die hierbij vrijkomt, kan een deel van het energieverbruik van de pomp worden gedekt.

Een dergelijke oplossing nodigt uit om na te denken over mogelijke besparingen. In veel systemen zit immers een overschot aan energie verborgen. Te denken valt aan de overdruk op transportleidingen voor bijvoorbeeld drinkwater of systemen met een bepaalde valhoogte. In de huidige situatie gaat het overschot meestal verloren door gebruik te maken van regelkleppen, waarmee de energie wordt weg gesmoord. Het is de uitdaging om die verborgen energie zichtbaar en bruikbaar te maken. Door de installatie van een pomp, werkend als een turbine, kan deze energie op eenvoudige wijze worden omgezet in elektrische energie.


Het resultaat? Lagere energiekosten, schone energie en een positief effect op het milieu.

Foto: KBS.com

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren