Primeur in West-Europese procesindustrie: Onderhoudend

26.05.2016 | Branchenieuws | 651 keer bekeken
Primeur in West-Europese procesindustrie: Onderhoudend

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is nou precies de doelstelling van het Sitech Asset Health Center (SAHC) op chemiesite Chemelot in Geleen, dat in april zijn officiële opening beleefde. In het centrum monitort Sitech Services de fabrieksinstallaties van haar klanten, met als doel faalgedrag van apparatuur voorspellen en daarmee voorkomen.

Beeldschermen, televisieschermen en heel veel kabels. En door die kabels ont-zet-tend veel data. Welkom in het Sitech Asset Health Center. Werkzaam hier als projectleider CAMPIONE (zie kader) binnen Sitech is Maurice Jilderda. Hij legt uit dat Sitech vanaf deze centrale plaats fabrieksinstallaties van bedrijven monitort en de verkregen data analyseert om de conditie van die installaties in kaart te brengen. De gegevens, een combinatie van proces-, machine-, instrumenten- en omgevingsdata, verraden mogelijk een aanstaand falen van een installatie - wat medewerkers in de gelegenheid stelt tijdig maatregelen te treffen en defecten te voorkomen. 

foto center.jpg

Jilderda: “De verschillende gegevens worden omgezet in een ‘gezondheidsscore’ en als deze onder de afgesproken waarde komt, is het tijd voor actie.” Het mag volgens hem duidelijk zijn dat het voorspellen van een mogelijke storing de veiligheid bevordert, en daarmee de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van de installatie. Daarnaast dalen door tijdig ingrijpen de vaste en variabele onderhoudskosten. “Dit sluit aan bij de visie van Sitech, die streeft naar honderd procent voorspelbaar onderhoud”, aldus Jilderda. Hij voegt er aan toe dat gelet op de omvang, de diversiteit aan installaties en de huidige zestien pilots het SAHC te bestempelen is als een primeur in de West-Europese procesindustrie. Jilderda: “In potentie kunnen we alle 23 monitoren. Op dit moment lopen er in alle fabrieken wel een of meerdere pilots die bij slagen zeker uitgerold zullen worden naar andere locaties.”

Kosten
De realisatie van het centrum is mogelijk doordat de kosten en risico’s relatief laag zijn, en de kosten gedeeld worden door de verschillende bedrijven waarvan Sitech de fabrieksinstallaties monitort, zoals AnQore, Arlanxeo, Borealis, Fibrant, DSM Stanyl en OCI Nitrogen. Sitech heeft de benodigde, kritische expertise al in huis om dit alles mogelijk te maken. Daarnaast ontvangt Sitech een subsidie van Smart Industry, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken met als doel een impuls te geven aan het Nederlandse bedrijfsleven. Jilderda licht toe dat Sitech deelneemt aan de Fieldlab CAMPIONE en haar eigen zogeheten Living Lab heeft in de vorm van Sitech Asset Health Center. De subsidie komt vanuit de Europese Unie, OP Zuid, ministerie van Economische Zaken, provincie Brabant en de gemeentes Tilburg en Gilze en Rijen. Ook betrokken zijn de Kamer van Koophandel, TNO en brancheorganisaties.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subsidie
Het Sitech Asset Health Center is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Smart Industry, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Kamer van Koophandel, TNO en brancheorganisaties. Sitech is nauw betrokken bij het fieldlab CAMPIONE van Smart Industry, dat tot doel heeft onderhoud honderd procent voorspelbaar te maken.
www.sitech.nl en www.smartindustry.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren