Razendsnel Europees datanetwerk in baan om de aarde

29.02.2016 | Branchenieuws | 511 keer bekeken
Razendsnel Europees datanetwerk in baan om de aarde

Het eerste knooppunt van het netwerk is een telecomsatelliet die met een laser foto’s verzamelt die door een ander ruimtevaartuig zijn genomen en deze doorstuurt naar de aarde. Hulpverlening bij natuurrampen, zoals overstromingen en aardbevingen, kan zo sneller en beter gecoördineerd worden uitgevoerd. Momenteel duurt het uren voordat foto’s van observatiesatellieten naar de aarde zijn verzonden. Dat is mede te danken aan het feit dat afbeeldingen nu alleen kunnen worden verzonden wanneer een ontvangststation wordt gepasseerd. En dan nog is de antenne vaak slechts gedurende 10 minuten zichtbaar.

ESA gaat nu de foto’s niet naar de aarde sturen maar naar een andere, hoger gelegen satelliet die constant in verbinding staan met het grondstation. Op deze manier ligt het benodigde fotomateriaal binnen 20 minuten op het bureau van de hulpverleners. Voor bepaalde toepassingen, zoals de monitoring van vervuiling, illegaal vissen of piraterij, kan de tijd die zo bespaard wordt van vitaal belang zijn.

De grote opgave is de nauwkeurigheid: met de laserstraal moet een satelliet over een afstand van 40.000 km worden geraakt. Dat is te vergelijken met het raken van een 2-euro muntstuk aan de andere kant van de oceaan.

De volgende laser terminal wordt in 2017 gelanceerd. Verschillende andere zijn dan nog nodig om een wereldwijd dekkend razendsnel netwerk te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren