Rioolwater wordt in no-time biobrandstof

24.11.2016 | Branchenieuws | 787 keer bekeken

Biobrandstoffen worden wel gezien als een aantrekkelijk alternatief voor fossiele brandstoffen en de eerste installaties zijn inmiddels ook in de procesindustrie in bedrijf. Voor het succes van de biobrandstoffen hangt veel af van de grondstoffen, die bij grootschalig gebruik ook snel schaars kunnen raken. In de Verenigde Staten is nu een manier gevonden en jaarlijks 110 miljoen liter bio-olie te produceren uit 128 miljard liter rioolwater dat de Amerikanen dagelijks produceren.

Volgens de onderzoekers van het Pacific Northwest National Laboratory kent rioolwater één probleem: het is té nat en moet daarom gedroogd worden voordat de conventionele processen het kunnen verwerken. De onderzoekers vonden een oplossing hiervoor  in de zogenaamde hydrothermische liquefactie (HTL). Het rioolwater wordt hierbij in een reactor geplaatst die de vorm heeft van een buis en waarop een druk van 204 atmosfeer wordt gezet om vervolgens te worden verwarmd tot zo’n 250 ° C. Daarmee worden hetzelfde geologische proces nagebootst dat ervoor zorgde dat prehistorisch organisch materiaal werd omgezet in ruwe olie. In tegenstelling tot dit proces van vele duizenden jaren, neemt HTL niet meer dan een paar minuten in beslag.

Volgens de onderzoekers zit er voldoende koolstof in het gemeentelijke slib van afvalwater en opmerkelijk genoeg zijn er ook vetten aanwezig. Deze dragen bij aan de omzetting van andere materialen in het afvalwater, zoals toiletpapier en zorgen ervoor dat het slib in de reactor in beweging blijft. De biobrandstof die zo wordt geproduceerd is na raffinage van hoge kwaliteit en het eindproduct lijkt dan ook erg veel op fossiele brandstoffen met een wat extra zuurstof en water. De raffinage hiervan is hetzelfde als die van ruwe olie, waardoor bestaande installaties gewoon kunnen worden gebruikt. De onderzoekers schatten dat een persoon voldoende afval produceert voor 7,5 tot 11 liter bio-olie per jaar. Daar zullen oliemaatschappijen niet van achteroverslaan maar het biedt wel een bron van brandstof én een goed alternatief voor behandeling, transport en verwerking van rioolslib.

HTL kan overigens niet alleen voor rioolwater worden gebruikt maar ook voor landbouwafval en andere natte materialen. Naast (vloeibare) biobrandstof bevatten de restanten hiervan fosfor en andere voedingsstoffen voor mest. In bovenstaande video zie je hoe van rioolwater biobrandstof wordt gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren