Roeibot reinigt water en voedt zichzelf

14.12.2015 | Branchenieuws | 785 keer bekeken
Roeibot reinigt water en voedt zichzelf

Geïnspireerd door het bootsmannetje insect ontwikkelde een team van de universiteit van Bristol een ‘Roeibot’ – een prototype robot die zichzelf over het oppervlakte van smerige vijvers of meren beweegt en daarbij de microben eet die hij zelf ‘opschept’.

De microben wordt vervolgens in de kunstmatige robotmaag verwerkt tot energie waarmee de Roeibot zich vervolgens weer verplaatst. Op deze manier genereert het voldoende vermogen om voortdurend voort te bewegen op zoek naar meer bacteriën.

De Roeibot bestaat uit twee hoofdcomponenten – een aandrijfmechanisme om de Roeibot te verplaatsen met een peddel die wordt voortbewogen door een minuscule 0,75 W-motor en een maag, waar de bio-brandstofcel de elektrische stroom levert voor de motor. Het hele systeem werkt doordat de robot water inneemt, waaruit de bio-brandstofcel bacteriën omzet in elektriciteit voor de peddelbeweging. Door deze beweging neemt de Roeibot weer nieuw water in en start het proces overnieuw.

Het bootmannetje insect waar de Roeibot op gebaseerd is, heeft harige poten zodat iedere slag maximaal rendement heeft. Ook het ontwerp van de Roeibot-peddels past zich aan voor maximale efficiency. Een 3D-geprinte frameconstructie met elastisch membraan, zorgen ervoor dat tijdens de peddelslag een zo groot mogelijk oppervlakte wordt gebruikt. Na de peddelslag draait de hoek waarin de peddel staat voor minimale weerstand bij de teruggaande beweging.  De bio-brandstofcel is vergelijkbaar met een normaal brandstofcel. Het enige verschil is dat deze cel gebruik maakt van bacteriën om een elektrische stroom op te wekken.

De Roeibot kan voor tal van toepassingen worden ingezet. Daarbij kan worden gedacht aan detectie op afstand, milieumonitoring of schoonmaakwerkzaamheden. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren