Slimmere supply chains met Internet of Things (IoT)

21.07.2015 | Branchenieuws | 670 keer bekeken
Slimmere supply chains met Internet of Things (IoT)

Supply chains zorgen voor balans: mensen, middelen en activiteiten komen op het moment dat ze nodig zijn op de juiste locatie. Maar daarvoor zijn wel een goed georganiseerde stroom en coördinatie van goederen, geld en informatie noodzakelijk. 

Bedrijven die deze balans vinden en optimaliseren, weten te profiteren van een verhoogde winstgevendheid en betere klantenservice. Het Internet of Things (IoT) draagt daar fors aan bij: het maakt een betere besluitvorming, planning en uitvoering mogelijk.

Met de gegevens die met het IoT beschikbaar komen, kan ieder industrieel bedrijf zijn voordeel doen. De mogelijkheden kunnen daarbij sterk variëren. Dat begint al met de eenvoudige mogelijkheid om de informatie die van sensoren beschikbaar komt (beter) te gebruiken voor het sturen van productie, onderhoud tot aanpassingen op verzoek van de klant. Met deze mogelijkheden zijn ook aanpassingen aan de supply chain noodzakelijk.

Nu het IoT voor meer bedrijf betaalbaar wordt, kunnen bedrijven IoT-sensoren aan hun product gaan toevoegen, die informatie verschaffen over de productstatus. Hierdoor kan pro-actief support worden verleend – een volgende verandering voor de supply chain. Voor bedrijven biedt het tegelijkertijd de mogelijkheid om hun traditionele aanbod aan producten te gaan verrijken met bijbehorende diensten.

De printerleverancier kan bijvoorbeeld ook op het juiste moment printeronderdelen en -cartridges als extra service aanbieden. Daarmee komen geheel nieuwe marktkansen binnen handbereik. Wanneer deze informatie ook nog eens gedeeld wordt met partners, kunnen forse ketenvoordelen worden bereikt. Op basis hiervan is het dan ook niet verwonderlijk dat het overgrote deel van de bedrijven IoT-oplossingen als één van de belangrijkste tools voor hun organisatie zien. Veel van die bedrijven zijn er al actief mee of volop bezig om die stap te gaan zetten. En de klant? Die profiteert op alle mogelijke manieren: een aanbod dat exact op zijn wensen is toegesneden, snelle en op de minuut nauwkeurige dienstverlening en in veel gevallen een betere prijs.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren