Speuren naar lekkages met quadcopter

11.04.2016 | Branchenieuws | 726 keer bekeken
Speuren naar lekkages met quadcopter

Duizenden kilometers pijpleidingsystemen voor gas liggen verspreid over de hele aardbol. Het controleren van deze leidingen op potentiële lekkages is een eeuwigdurende baan. Om dat te vereenvoudigen test NASA momenteel een quadcopter met miniatuur methaangassensor

De sensor was in eerste instantie ontwikkeld om de atmosfeer rondom Mars te testen, maar de ongekende nauwkeurigheid hiervan maakt ‘m ook prima bruikbaar om kilometerlange pijpleidingtrajecten te controleren.

Methaanlekken vormen niet alleen een groot gevaar voor de veiligheid en het milieu. Een klein lek kan gemakkelijk zorgen voor een behoorlijk omzetverlies. Om dat te voorkomen is er een klein legertje inspecteurs actief die niets anders doen dan de leiding te controleren op kleine lekkages. Dat is een langzaam en gevaarlijk werkje dat aanzienlijk kan worden versneld door gebruik te maken van een autonome drone.

Belangrijk is uiteraard de ontwikkeling van sensoren die zo gevoelig zijn dat ze een kleine lek al op grote afstand kunnen herkennen. De zogeheten Open Path Laser Spectrometer (OPLS) is hiertoe in staat en is klein genoeg om in een quadcopter te worden geïnstalleerd. Momenteel wordt proefvluchten uitgevoerd. NASA ziet de drone die naast vliegen ook verticaal kan dalen en stijgen als een groot pluspunt bij het opsporen van lekkages. Er worden ook testvluchten uitgevoerd met gewone drones die sneller en verder vliegen dan de ‘copter’ en in bepaalde omgevingen praktischer zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren