Sterk geleidende gelei als inspiratiebron voor nieuwe technologie

07.06.2016 | Branchenieuws | 687 keer bekeken
Sterk geleidende gelei als inspiratiebron voor nieuwe technologie

Onderzoekers hebben een mysterieuze gelei ontdekt die haaien en roggen in staat stelt om zwakke elektrische velden te herkennen. Veel van hun prooien produceren dergelijke stralingen. De gevolgen van deze ontdekking kunnen grote gevolgen hebben voor toekomstige technologieën.

Het is al eeuwen bekend dat kleine organen in de huid van de dieren, de zogenaamde Lorenzini-ampullen, de basis hiervoor vormen. Deze organen zijn als poriën zichtbaar in de huid en zijn via lange, met gelei gevulde kanalen verbonden met elektrogevoelige cellen. Het nieuwe onderzoek heeft aangetoond dat juist de gelei waarschijnlijk de sleutel tot het hele systeem is. Onderzoekers in Amerika bestudeerden de gelei en ontdekten dat deze een ongekend hoge proton-geleidbaarheid heeft; hoger dan elk ander biologisch materiaal en vergelijkbaar met de best proton-geleidende polymeren.

Met de ontdekking hopen de wetenschappers bij te kunnen dragen aan toekomstig onderzoek naar de elektrogevoelige functie van de Lorenzini-ampullen. Proton-geleiders kunnen in veel technologische toepassingen worden ingezet. Daarbij kan worden gedacht aan brandstofcellen. Daarnaast kunnen de nieuwe inzichten nuttig zijn bij de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde materialen of bij de ontwikkeling van nieuwe sensortechnologie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren