Tarzan bewaakt gewassen

01.05.2017 | Branchenieuws | 369 keer bekeken

Wanneer je een grote akker dagelijks zou moeten inspecteren, kan dat een ontzettend saai werkje zijn. Daarom wordt er nu gewerkt aan een inspectierobot, die autonoom planten kan inspecteren die op de akker groeien. 

De meeste van deze robots rijden op wieltjes, maar deze kunnen vast komen te zitten, eraf vallen of in de weg zitten voor andere machines. Er is nu ook een prototype robot die als een aap over de planten slingert. Heel toepasselijk hebben de wetenschappers hem Tarzan genoemd.

Om Tarzan te kunnen gebruiken wordt boven iedere rij gewassen een strak gespannen koord aangebracht. Met behulp van zijn twee 'armen' slingert de robot zich langs dit koord en maakt beelden van de planten met een ingebouwde camera. Aan het eind van een rij, wordt overgestapt -over beter: overgeslingerd'-  naar de volgende rij om daar hetzelfde te doen. Net zo lang totdat de volledige akker is opgenomen.

De foto's kunnen naar de computer van de boer worden verzonden waar algoritme worden ingezet om de beelden te analyseren. Dat bespaart kostbare uren voor de boer en stelt hem in staat zich meer te richten op voorkoming van ziekten en bevordering van plantgezondheid.

Volgens de wetenschappers die Tarzan ontwikkelden wordt een uitvoering met zonnepaneel een logische volgende stap. Dan kan hij zonder batterijen of noodzaak om zich op te laten, al slingerend zijn werk blijven doen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren