Thermisch geleidende rubber voert warmte af

28.02.2017 | Branchenieuws | 322 keer bekeken
Thermisch geleidende rubber voert warmte af

Flexibele electronica is een veelbesproken onderwerp. Natuurlijk voor de smartphone maar ook voor tal van apparatuur in de procesindustrie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, maar er blijft één lastig punt: de warmte-afgifte. 

Wat heb je per slot van rekening aan flexibele sensorapparatuur als de processoren zo verhit raken, dat ze niet meer werken? Wetenschappers van de Carnegie Mellon universiteit vonden een oplossing in een thermisch geleidende  rubber, die ze zelf omdoopten tot ‘thubber’.

De thermisch geleidende rubber bestaat uit zachte elastomeren met microdruppeltjes niet-toxisch, vloeibaar metaal. Wanneer dit vooraf bij kamertemperatuur wordt opgerekt -tot zo’n zes keer de oorspronkelijke lengte-  vormen de druppeltjes langgerekte dit de warmte eenvoudig transporteren.

Hierdoor kan de warmte efficiënt worden verplaatst van de elektronica-onderdelen. Tegelijkertijd is het materiaal elektrisch isolerend. Om de technologie te demonstreren, monteerden wetenschappers een LED veiligheidslamp aan een ‘thubber’ bandje dat door joggers om hun been worden gedragen. Het materiaal gaf op een veilige manier de warmte af van het lampje dat normaal gesproken de hardloper zou hebben bezeerd.

Onderstaande video laat op eenvoudige wijze het verschil zien tussen de warmteafgifte door een gewone elastomeer en de ‘thubber’:


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren