Toppers op Industrial Processing 2016?

31.05.2016 | Branchenieuws | 656 keer bekeken
Toppers op Industrial Processing 2016?

Om maar meteen alle twijfels weg te nemen: de TOPpers die in bovenstaande titel worden genoemd betreft de naam van een groep mensen die zich de Travelling Operators noemt. 

Initiatiefnemer Eric Smallenburg kreeg tijdens Industrial Processing 2014 het idee om operators van bedrijven uit verschillende branches – maar allemaal werkzaam binnen de procesindustrie – samen te brengen om zo op professioneel niveau te leren van elkaar. In de afgelopen twee jaar heeft hij het idee vormgegeven en zijn er twee bedrijfsbezoeken georganiseerd. Het enthousiasme van de deelnemers was dermate groot dat er zeker een vervolg gaat komen waarbij een ludieke actie op de Industrial Processing beurs 2016 niet is uitgesloten.

Eric Smallenburg is proces operator plasmaproducten bij Sanquin en ontdekte tijdens zijn bezoek aan de Industrial Processing 2014 hoe waardevol het is wanneer operators uit verschillende branches met elkaar in gesprek gaan. “Een Portugese arbeidsfilosoof zei eens: ‘Nieuwsgierigheid naar kennis over het vakgebied maakt het verschil tussen gewoon presteren en excelleren’. Dit betekent dat mensen die voortdurend op zoek zijn naar de mogelijkheden en oplossingen voor hun eigen vakgebied, zich uiteindelijk op een positieve manier kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Daarbij denk ik dat je niet alleen op zoek moet gaan naar mogelijkheden in je eigen sector, maar juist ook moet kijken naar bedrijven die actief zijn in andere sectoren. Het kan immers heel goed zijn dat daar al een oplossing is ontwikkeld voor een soortgelijk probleem waar jíj op dit moment mee worstelt!”

Op de werkvloer gebeurt het
Bij de ontwikkeling van zijn concept maakte Smallenburg gebruik van de inzichten van Alec Pentland; auteur van het boek ‘Social Big Data’. Pentland geeft hierin aan dat optimalisatie binnen organisaties onder meer steunt op onderzoekend verkennen (exploratie) en vervolgens het verspreiden van kennis (idea-flow). Hij denkt dat samenwerking en uitwisseling van ideeën een meer adequate verklaring zijn voor de economische toestand dan rivaliteit en concurrentie. Daarbij kun je heel zwart-wit zeggen dat collega’s die buiten de reguliere werktijden, bijvoorbeeld in de pauzes, ongedwongen met elkaar in gesprek kunnen, vaak tot betere ideeën komen dan collega’s die elkaar uitsluiteind in hiervoor speciaal bestemde ‘meetings’ spreken. 

Smallenburg: “Het bezoeken van een beurs is één manier om in contact te komen met andere proces operators en zo kennis en ideeën uit te wisselen. Maar éénmaal in de twee jaar is wat summier. Het zou dus goed zijn om operators uit verschillende sectoren – maar wel allemaal werkzaam binnen de procesindustrie – op regelmatige basis samen te kunnen brengen en hier de mogelijkheid te bieden om in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek te gaan.”

Bedrijfsbezoek
Smallenbroek koos ervoor om het contact tot stand te brengen middels het organiseren van bedrijfsbezoeken. Operators van verschillende bedrijven kunnen zo kennis maken met elkaars processen en uitdagingen en dit door hun eigen bedrijfsbril bezien. Een eerste bedrijfsbezoek heeft plaatsgevonden bij Chrysal waarbij de deelnemers opvallende zaken met elkaar deelden en nagingen of bepaalde verbeteringen ook in aanmerking zouden komen voor uitvoering in het eigen bedrijf. Zonder meer een vruchtbare middag die bovendien zijn vervolg heeft gevonden in een bezoek aan koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal. Kees Pater, eigenaar van deze bakkerij: ”Het was niet alleen een leerzame middag. Maar is ook echt leuk om te doen. Met humor en een oog voor de detail komen de observaties naar voren. Ik heb veel inspecties meegemaakt, maar sommige punten die de Toppers aandragen hoor ik voor het eerst. En wellicht kunnen we vanuit mijn bedrijf nog wat leuks op de aankomende Industrial Processing onder het motto: ‘Een frisse blik’…”

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren