Transparent hout opent deur naar koelere woningen

08.09.2016 | Branchenieuws | 633 keer bekeken
Transparent hout opent deur naar koelere woningen

Eerder bevatte deze nieuwsbrief al een berichtje over wetenschappers die doorzichtig hout wisten te maken. De wetenschappers hebben nu ook een antwoord op de vraag wat de voordelen van die doorzichtige variant is ten opzichte van de ondoorzichtige tegenhanger. Het transparante hout laat niet alleen even veel licht door als glas, maar houdt het interieur ook nog eens koeler.

Het onderzoeksteam ontwikkelde het transparante hout door dit te bleken om zo het lignine-molecuul te verwijderen. Deze molecuul maakt het hout bruin maar geeft het tegelijkertijd ook de stijfheid waar hout bekend om staat. Een Zweeds onderzoeksteam vond hiervoor vervolgens een oplossing door het lignine-vrij hout te vermengen met een acrylglas waardoor het materiaal weer zijn stijfheid verkrijgt.

Het hout blijkt nu echter over meer interessante eigenschappen te beschikken, met name als het om licht gaat. Door het hout op deze manier te behandelen, veranderen de kanalen waar water en voedingstoffen door worden getransporteerd, in openingen waar licht doorheen gaat. Volgens het onderzoeksteam heeft het materiaal een hoge transparantie maar ook een waas, wat bijdraagt aan het vermogen om het licht te verdelen.

Deze eigenschappen zouden van belang kunnen zijn bij de ontwikkeling van geavanceerde zonnepanelen. Wanneer het licht door het transparante hout naar ‘binnentreedt’ blijft het daar door de waas als het ware gevangen. Hierdoor kan het paneel meer zonne-energie opnemen.

Ook rondom woningen worden toepassingen verwacht. Zo ontwikkelde het team een rechthoekig model van een woning waarvan het plafond uit transparante houtpanelen bestaat en dienst doet als raam. Door het aanbrengen van een zonnesimulator kon worden gemeten hoe het transparante houtmateriaal zich gedraagt als het als glas wordt ingezet. Het bleek dat het hout nagenoeg dezelfde hoeveelheid licht doorlaat maar tegelijkertijd schittering sterk verminderde en het licht gelijkmatiger verdeelde. Dat is niet alleen rustiger voor onze ogen, maar zorgt er ook voor dat gedurende de dag het inkomende licht niet echt verandert. Het onderzoeksteam ontdekte ook dat de kanalen in het hout golflengten met zichtbaar licht doorlaten, maar golflengten die warmte transporteren juist tegenhouden. Daarmee zijn de thermisch isoleren eigenschappen van het transparante hout ook nog eens beter. En dat zorgt weer voor koelere woningen!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Yede van der Kooij
    30.08.2016 - 16:29 uur | Yede van der Kooij

    Kan ik hiervoor ook cellulose uit afvalwater benutten?
    yede van der kooij