Trend: drones inspecteren industriële omgevingen

11.05.2015 | Trends | 2265 keer bekeken
Trend: drones inspecteren industriële omgevingen

Dat onbemande vliegtuigen ('drones') van toenemend belang zijn voor Defensie en opsporingsdiensten, is geen nieuws meer. Dat diezelfde drones een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan kwaliteit en efficiency bij onderhoudswerkzaamheden is wél nieuws.

Een onbemand luchtvaartuig of 'drone' is een luchtvaartuig zonder piloot. Een drone wordt op afstand bestuurd. Met behulp van één of enkele camera's en andere detectiemiddelen, is het mogelijk vanuit de lucht uiteenlopende data te verzamelen.

Industriële toepassingen
Het ontwikkelen van industriële toepassingen met drones neemt een grote vlucht. Het bedrijfsleven, al dan niet in samenwerkingsverband met universiteiten en hogescholen, werkt aan nieuwe, innovatieve toepassingen. Één daarvan is het inspecteren van industriële omgevingen.

Bereikbaarheid
De inzet van drones komt meer en meer binnen het bereik van ondernemingen. De prijzen dalen, de toepassingsgebieden nemen toe en de mogelijkheden om specifieke gegevens te verzamelen groeien. Er is een breed scala aan apparatuur beschikbaar voor waarneming en detectie. Het informatieplatform www.drones.nl biedt meer informatie.

Inspecties
Hoge objecten inspecteren met hoogwaardige informatie als resultaat wordt eenvoudig mogelijk. Met behulp van live HD-camerabeelden vindt visuele inspectie plaats. Desgewenst kan worden ingezoomd tot een hoog detailniveau. Afhankelijk van de aanwezige detectiemiddelen wordt informatie verzameld voor latere analyse. Met behulp van een WiFi downlink wordt data op afstand opgeslagen.

Wetgeving
Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft met nieuwe wetgeving duidelijkheid willen brengen én mogelijkheden voor innovatieve toepassingen mogelijk willen maken. In oktober 2015 wordt deze nieuwe wetgeving van kracht. Dat betekent dat inzet van drones hoger dan 50 meter en op een grotere afstand dan 100 meter van de bestuurder altijd voorbehouden blijft aan gecertificeerde professionals.

Informatiebulletin
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een informatiebulletin (januari 2015) uitgegeven.

> Klik hier

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren