Tweeweg-LEDs toveren scherm om in contactloze oplader

23.03.2017 | Branchenieuws | 247 keer bekeken
Tweeweg-LEDs toveren scherm om in contactloze oplader

Zou het ooit mogelijk worden om de batterij van je mobiele telefoon of portable meetinstrument op te laten met het omgevingslicht? Een aantal bedrijven is ervan overtuigd. Kyocera bijvoorbeeld dat werkt aan een display op zonne-energie, maar ook wetenschappers uit Amerika. Zij ontwikkelden multifunctionele LED-panelen die licht absorberen en omzetten in elektriciteit.

De LED-panelen bestaan uit kleine nanobuisjes die op een dunne film zijn aangebracht. Deze zijn vervaardigd van drie soorten halfgeleidermateriaal en hebben een diameter van minder van 5 nanometer. Een van deze materialen straal niet alleen licht uit maar absorbeert ook zichtbaar licht. De andere twee materialen faciliteren de manier waarop de elektronen door het eerste materiaal stromen. Door deze combinatie kunnen de LEDs niet alleen licht uitstralen maar dit ook voelen en hierop reageren.

Dat doen ze simultaan door zeer snel te wisselen tussen zend- en ontvangmodus. Dat gaat zo snel dat het voor het menselijk oog onmogelijk is om te herkennen. Het lijkt daardoor alsof het display constant licht geeft. Wanneer het licht echter herkent gedraagt het zich identiek aan een zonnecel door het licht te absorberen. Dit kan momenteel nog maar op zeer bescheiden schaal maar de wetenschappers verwachten dat een LED binnen handbereik is dat zichzelf van energie voorziet.

De kunst is nu om een LED te ontwikkelen dat veel meer omgevingslicht kan opnemen. De beperking ligt momenteel nog in het feit dat het display ook licht moet uitstralen. Hiervoor is verder onderzoek nodig. Maar een indruk krijgen, kan nu al via onderstaande video.


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren