Vier innovaties in bio-energie

26.10.2015 | Branchenieuws | 1153 keer bekeken
Vier innovaties in bio-energie

Bio-energie, de tak van sport die van natuurlijke biologische bronnen zoals compost, afvalwaterbezinksel en gewassen weer hernieuwbare energie maakt, staat volop in de belangstelling. Dat is mede te danken aan een aantal innovaties op dit terrein, met name op het gebied van biobrandstoffen. Hieronder volgen 4 top innovaties in de bio-energiesector.

Innovatie 1: Verbrandingstraproosters
Traproosters komen we tot nu toe hoofdzakelijk tegen in de consumenten wereld, waar dit soort roosters wordt toegepast voor verbrandingsketels. Maar verbrandingstraproosters kunnen ook worden ingezet om grootschalig een grote variëteit aan biomassa te vormen én mengsels van biobrandstoffen verbranden. Dat geeft deze traproosters een flexibiliteit die we zelfs bij traditionele verbrandingsovens niet altijd tegenkomen. De verbrandingstraproosters hebben bovendien weinig moeite met vochtige massa. Vooral in India maken de verbrandingstraproosters momenteel furore. Deze hebben een modulair ontwerp en voorzien in verschillende regelopties. Luchtstroom, rooster en roosteronderdelen kunnen worden aangepast om een optimale verbrandingsefficiency te bereiken.

Innovatie 2: Biokolen
Biokolen zijn ontwikkeld als vervanger voor fossiele kolen. Het wordt geproduceerd door biomassa te verbranden  tot houtskool of groene steenkool. Bio-kool biedt een aantal voordelen boven onbehandelde biomassa. Eén daarvan is de hoge energie-inhoud die vergelijkbaar is met die van fossiele steenkool (23 MJ/kg). Daarnaast bevatten de kolen een lage hoeveelheid vocht. In tegenstelling tot andere vormen van biomassa, zoals houtchips, kunnen biokolen in steenkool-gebaseerde energiecentrales worden verbrand. Alhoewel hout de beste grondstof is voor biokool, kan ook gebruik worden gemaakt van andere materialen, zoals stro, turf en mest. Bij de vercooksing van biomassa  ontstaat ook nog eens bio-olie uit gasvormige producten, zoals kooldioxide, koolmonoxide en waterstof.

Innovatie 3: BioCube
De BioCube is een soort mini-raffinaderij voor biodiesel, aldus het bedrijf dat de BioCube maakt. Het is een verwerkingsinstallatie voor biodiesel die precies past in een 20-voets container. Uit grondstoffen, zoals bepaalde bio-oliën en chemicaliën maakt de BioCube binnen enkele uren biodiesel. Deze kan ook weer als eigen brandstof dienen maar de mini-raffinaderij kan ook worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Na verwerking, kan de biodiesel gewoon gebruikt worden voor dieselmotoren, zonder dat hiervoor bijzondere aanpassingen aan de motor voor nodig zijn. De BioCube produceert ook enkele bijproducten, zoals glycerine en mulch, maar deze kunnen weer worden ingezet bij vergisters of voor gemengde brandstoffen of als kunstmest.

Innovatie 4: Algen
Algen worden wereldwijd steeds vaker gecultiveerd voor de ontwikkeling van biodiesel en andere biobrandstoffen. Algen bieden het voordeel dat ze nagenoeg overal en zonder invloed op de natuur of het water kunnen worden geteeld. Algen hebben een hoog vlampunt en zijn biologisch afbreekbaar. Biobrandstof van algen is weliswaar een stuk duurder dan andere biobrandstoffen, maar per hoeveelheid oppervlak kan ook aanzienlijk meer brandstof worden gewonnen. Om alle aardolie in de VS te vervangen zou volgens recente berekening niet meer dan 39.000 km2 land (0,42 % van het grondgebied van de VS) nodig zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren