Vloeibare metaallegering basis voor flexibele elektronica

12.09.2016 | Branchenieuws | 383 keer bekeken

Een robot die je kunt bedienen of lichaamsdeel dat je kunt bewegen door alleen het oppervlak of de huid aan te raken. We horen er steeds vaker over en zien de eerste voorbeelden ervan geïntroduceerd worden. Maar voordat dit soort ontwikkelingen breed toepastbaar zijn, bijvoorbeeld in de procesindustrie, is er nog een hoop te doen. De ontwikkeling van robuuste, betrouwbare en flexibele elektronica bijvoorbeeld. Onderzoekers uit Zwitserland zetten recent een grote stap met de ontwikkeling van schakelingen die ook blijven functioneren wanneer ze worden uitgerekt tot vier keer hun  oorspronkelijk lengte.

De flexibele circuits zijn gemaakt van een vloeibaar metaal, een legering van goud en gallium. Deze laatste heeft goede elektrische eigenschappen en blijft dankzij een koelproces in vloeistoffase - zelfs bij kamertemperaturen.Het goud zorgt ervoor dat het gallium continu een homogene laag blijft. Daardoor kan de elektrische stroom ongehinderd door de  stromen. Zonder het goud zou het gallium uiteenvallen in druppels.

De geleidende legering is verspreid over nanokanaaltjes die in een elastisch polymeersubstraat zijn aangebracht. Dit eindproduct kan tot vier keer zijn oorspronkelijke worden opgerekt zonder de werking te beïnvloeden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren