Wageningen UR zoekt partners voor nieuw ontwikkelde kristallisatietechnologie

03.08.2015 | Branchenieuws | 737 keer bekeken
Wageningen UR zoekt partners voor nieuw ontwikkelde kristallisatietechnologie

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om uit waterige stromen suikers, aminozuren en organische zuren te isoleren. Volgens Wageningen UR is deze technologie, welke gebaseerd is op ‘anti solvent kristallisatie’, toepasbaar op meerdere grondstoffen. 

Deze technologie kan onder andere gebruikt worden om waardevolle componenten uit complexe mengsels te scheiden of energie-efficiënte en kosteneffectieve manier. Verschillende grondstof- en reststromen bevatten waardevolle suikers, aminozuren en organische zuren die vaak bestaan uit een mix van componenten welke vragen om veel bewerkingen om te komen tot een zuiver product. Daarom zijn deze processen vaak duur en vragen ze relatief veel energie.

Binnen deze nieuwe technologie wordt een anti-oplosmiddel toegevoegd aan de waterige massa waardoor de suikers minder oplosbaar worden. Vervolgens wordt het water volume verkleind door het water weg te vangen. Daardoor worden de suikers onoplosbaar en kristalliseren. Deze technologie maakt lokale verwerking mogelijk, wat de kosten voor transport en residueverwerking verlaagd. Verscheidene zuiveringen, waaronder carbonatatie, kunnen op grotere schaal achterwege worden gelaten door deze kristallisatietechnologie. Ook de huidige centrifugestap kan vervangen worden door een energiezuinigere filtratiestap. 

De technologie wordt verder uitgerold in samenwerking met IPSS Engineering. IPSS is belangrijk in de engineering en bouw van een proeffabriek en van industriële installaties. Om de technologie verder te kunnen ontwikkelen in nieuwe projecten is Wageningen UR op zoek naar partners, onder andere op het gebied van  suikerrijke reststromen, eiwitten of organische zuren zoals agro- food reststromen, black liquor of industriële residuen. Er worden partners gezocht uit de voedingsmiddelenindustrie, boerenorganisaties, pulpproducenten en de chemische sector. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren