Wetenschappers maken metaal van waterstof

20.02.2017 | Branchenieuws | 455 keer bekeken
Wetenschappers maken metaal van waterstof

Het lijkt erop alsof wetenschappers hetzelfde trucje als de natuur doen: waar de natuur van koolstof uiteindelijk diamant maakt, maakten Harvard-wetenschappers recent metaal van waterstof. Dit waterstofmetaal is een revolutionaire stap in hogedruk-fysica.

Al in 1935 veronderstelden wetenschappers dat je van waterstof metaal kon maken als je het maar hard genoeg samendrukt. Destijds werd de benodigde druk op 25 gigapascal berekend (250.000 keer de atmosferische druk op aarde). Volgens de Harvard-onderzoekers bleek de druk nog 20 keer zo hoog te moeten zijn voordat het waterstof zich omvormde tot metaal.

Om dat te bereiken, werd een kleine hoeveelheid vloeibare stof waterstof in een aambeeld-cel van diamant geplaatst. Hierin wordt het monster vervolgens tussen twee speciale diamanten samengeperst met een druk van 495 gigapascal. Deze gigantische druk breekt de nauw verbonden moleculen af tot atomair waterstof dat een metaal is. Dat betekent dat het een vaste vorm heeft, glanzend, kneedbaar en buigzaam is en warmte en elektriciteit goed geleidt. Dat opent de weg naar tal van mogelijkheden.

Het metallische waterstof wordt verondersteld metastabiel te zijn. Dat betekent dat het metaal blijft, ook wanneer de druk van het metaal wordt gehaald. Eigenlijk vergelijkbaar dus met diamanten die ooit begonnen zijn als koolstof dat onder grote druk zich tot edelsteen omvormde.

Wanneer het metalen waterstof ook bij kamertemperatuur stabiel  blijft, zou het als wellicht als superconductor kunnen worden ingezet waardoor de energieproductie, -transmissie en -opslag veel efficiënter kunnen.

Meer weten over deze opmerkelijke revolutie? Onderstaande video geeft een inkijkje.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren