Zes mengtechnieken: mogelijkheden en voordelen

06.07.2015 | Branchenieuws | 1407 keer bekeken
Zes mengtechnieken: mogelijkheden en voordelen

Mengtechnieken zijn er voor de procesindustrie in alle soorten en maten. Welke technieken zijn er en wat zijn de mogelijkheden en voordelen van de verschillende methoden? Een overzicht met de belangrijkste opties:

1.Homogeen mengen met de stuwstraalmenger
Een stuwstraalmenger bouwt een sterke verticale stroming in de tank op die direct na het starten voor een homogene samenstelling van de inhoud zorgt. Daarbij wordt alle vloeistof in stroming door de mengkop gestuwd. In de mengkop zelf wordt daarnaast een zodanige turbulentie gecreëerd dat er op een klein volume een krachtige micromenging plaatsvindt. Deze gemengde vloeistof wordt vervolgens door de verticale stroming meteen homogeen in de tank verdeeld. De maximale werking bereikt een stuwstraalmenger wanneer de menger excentrisch ten opzichte van de symmetrieas, of schuin naar de bodem gericht wordt ingebouwd.      

2.Mengen en dispergeren in één bewerking
Mengen en dispergeren zijn twee processen die in de procestechniek vaak na elkaar worden uitgevoerd. Bepaalde mengers bieden de mogelijkheid om beide processen te combineren. Hierbij worden de voordelen van een stuwstraalmenger gecombineerd met intensief dispergeren volgens het rotor-stator principe.

3.Batch-high shear dispergeren
Batch dispergeerbewerkingen kunnen volgens het rotor-stator principe met hoge shearsnelheden worden uitgevoerd. Door de centrifugaalkracht in de rotor onstaat een stroming door de tank. Stress-mechanische en hoogfrequente druk- en drukontspannings-bewegingen zorgen ervoor dat bij de passages door de rotor/stator een sterke dispergeerwerking wordt bereikt.          Tijdens het gehele dispergeerproces wordt het product steeds opnieuw door de rotor-stator gevoerd. Hiermee worden navenant zeer fijne suspensies, gemalen massa's of emulsies gegenereerd. Voor viscositeiten boven 5.000 mPas wordt een inline dispergeermachine gebruikt.    

4.Inline-high shear dispergeren
Dispergeermachines werken volgens het rotor-stator-principe met hoge shearsnelheden. Door het samenwerken van verschillende verkleiningsfasen kan met deze machine een extreem fijne verdeling van vaste stof (suspensie) en vloeistoffen (emulsie) in het product worden bereikt. De continue verkleiningsbewerking vindt plaats met een hoge sheargradiënt in een rotor-stator systeem dat aan het gewenste proces kan worden aangepast.

5.Batch poederintreksystemen met bevochtiging en dispergeren
Wie poedergrondstoffen moet verwerken in vloeistoffen kent de problemen van stof, deels benatte poederranden en korsten aan de tankwand, e.d.. De batch poederintreksystemen met bevochtiging en dispergeren vermijden deze problemen. Poeders en granulaten worden middels vacuüm direct in de vloeistof ingezogen en bij het eerste contact met de vloeistof meteen volledig benat en ingedispergeerd. Hiervoor is geen extra apparatuur nodig. Het vacuüm wordt bereikt door de hoge centrifugaalwerking in het apparaat zelf. De machine zuigt het poeder dan ook zelfstandig aan, fluïdiseert dit, en brengt het poeder fijn verdeeld met de vloeistof in contact. Nog tijdens het benatten worden de poederdeeltjes gedispergeerd, zodat geen klontjes of agglomeraten kunnen ontstaan.

6.Inline poeders intrekken, bevochtigen en dispergeren
Deze  techniek is speciaal bedoeld voor het stofvrij intrekken, bevochtigen en dispergeren van poeders in vloeistoffen. De machine is opgebouwd volgens het rotor-stator principe en creëert het voor de poederintrek benodigde zuigvacuüm uit het shearveld van de in centrifugaalversnelling gedispergeerde vloeistofstroom. Door de machine buiten de vloeistoftank te installeren kan het machinevermogen op een zeer klein volume met maximale effectiviteit worden omgezet in bevochtiging en dispergering.

Op zoek naar een mengtechnieken voor uw organisatie? 
Ystral Benelux kan u hiermee helpen. Bekijk bedrijfsprofiel.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Harry Wierenga
    24.03.2016 - 08:07 uur | Harry Wierenga

    In ben op zoek naar een cursus, om de juiste schroefvorm te berekenen.
    Weet u iets ??
    Variabele media.