Zomerwarmte bewaren tot de winter

14.03.2017 | Branchenieuws | 654 keer bekeken
Zomerwarmte bewaren tot de winter

Een duurzame toekomst kan niet los worden gezien van een afscheid van fossiele brandstoffen. Een afscheid dat moeite kost, want niets is lekkerder dan een goed verwarmde omgeving - op kantoor of thuis. Om de overstap naar een groenere toekomst te maken, is een eenvoudig te gebruiken systeem nodig dat uitnodigt om duurzamer gedrag te vertonen. 

Zwitserse onderzoekers beweren nu een belangrijke stap te hebben genomen. Ze ontwikkelden een proces dat in de zomer warmte opslaat en in de winter eenvoudig met een druk op de knop kan worden gebruikt. Bijkomend voordeel is het feit dat de opgeslagen energie fysiek kan worden verplaatst naar de omgeving waar het nodig is.

Het systeem werd ontwikkeld door onderzoekers van het EMPA en is gebaseerd op geconcentreerd natriumhydroxide als thermisch opslagmedium en een verzameling kant-en-klare componenten voor een verzamelen, omzetten en vrijgeven van warmte-energie.

De wetenschappers maken daarbij gebruik van het feit dat water dat over droog natriumhydroxide loopt, een exothermische reactie veroorzaakt.  De chemische energie die in het natriumhydroxide (NaOH) ligt opgeslagen wordt daarbij als warmte vrijgegeven. Omdat NaOH als eigenschap heeft dat het watermoleculen uit de omgeving aantrekt en vasthoudt, wordt er nog meer warmte geproduceerd uit het water dat condenseert uit de damp in de lucht. Op deze manier kunnen grote hoeveelheden warmte vrijkomen door eenvoudigweg water toe te voegen aan NaOH.

Omgekeerd, wanneer thermische energie (bijvoorbeeld die van de zon) wordt toegevoerd aan de oplossing van natriumhydroxide dat is opgelost in water, verdampt het vocht en wordt de NaOH-oplossing nog geconcentreerder en slaat daardoor nog meer energie op. Dit geconcentreerde mengsel kan gedurende maanden (zelfs jaren) worden opgeslagen totdat de warmte vrijkomt wanneer NaOH weer wordt blootgesteld aan water. Het mengsel kan eenvoudig worden getransporteerd in tanks naar andere omgevingen waar de thermische energie nodig is.

In de praktijk bestaat het opslagmedium uit een visceuze vloeistof die bestaan uit een 50% NaOH-oplossing die in een spiraalbuis druppelt en op zijn weg naar beneden water opneemt en zo de gegenereerde warmte in de buis meeneemt. De warmte kan vervolgens als stralings-, convectie- of  geleidingswarmte worden afgegeven waar het nodig is. De temperatuur die het verwarmingswater daarbij bereikt bedraagt ca. 50° C, de ideale temperatuur voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Ook de omgekeerde methode, waarmee warmte aan het opslagmedium wordt afgegeven, is bewezen te werken. Combinaties met ondergrondse opslag blijken eveneens mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren