Zonne-energie vereist aandacht voor uitvoering leidinginstallaties

22.05.2015 | Branchenieuws | 899 keer bekeken
Zonne-energie vereist aandacht voor uitvoering leidinginstallaties

Gebouwinstallaties die thermisch zwaar worden belast, zullen aan speciale criteria moeten voldoen. Die zware belasting wordt al snel gerelateerd aan de omgeving waarin de installaties zich bevinden of de media die worden getransporteerd.

Een hoge druk of temperatuur, een belastende omgeving – al deze aspecten worden 'van nature' wel herkend. Maar hoge leidingtemperaturen als gevolg van zonnewarmte worden nog wel eens vergeten. Met de groeiende belangstelling lijkt voor zonne-energie wordt ook de uitvoering van de leidinginstallaties steeds belangrijker.

Installaties die langdurig aan zon en hoge temperaturen worden blootgesteld, vereisen onderdelen die hun functies ook onder zulke omstandigheden duurzaam garanderen. Bedrijfstemperaturen van meer dan 100 °C komen hier vaak voor, terwijl piekbelastingen tot 280 °C bij zomerse stilstand-tijden geen uitzondering zijn. Dan is de keuze voor buisleidingsystemen en bijbehorende dichtelementen voor de persfittingen voor de hand liggend: deze moeten langdurig aan temperaturen tot 140 °C kunnen worden blootgesteld en ook de genoemde piektemperaturen schadevrij doorstaan. Dergelijke leidingsystemen lenen zich voor een groot aantal speciale toepassingen in het hogere temperatuurbereik, waaronder naast zonne-energie- ook stadsverwarmings- en lagedrukstoominstallaties.

Overigens verdient het hoe dan ook aanbeveling om aandacht te besteden aan de uitvoering van het dichtelement. Gastoepassingen, koelcircuits of persluchtinstallaties stellen zo hun eigen eisen. Hier is de bestandheid van het dichtelement meer afgestemd op het medium dan op de gebruiksomstandigheden. Koude-elasticiteit en warmtestabiliteit kunnen daarbij een rol spelen, maar ook de chemische bestandheid tegen zuurstof en ozon kan voor bepaalde toepassingen gewenst zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren