Zonnig drinkwater?

08.06.2015 | Branchenieuws | 1167 keer bekeken
Zonnig drinkwater?

UV-straling van de zon en fotokatalysatoren zijn sinds kort voldoende om vervuild water snel en veilig te ontgiften en om te zetten in drinkwater. De nieuwe reinigingsmethode is onder meer effectief tegen arseen, zeswaardig chroom, bacterieën, organismen en refractaire organismen, zoals geneesmiddelen, landbouwchemicaliën en hormoon-ontregelende stoffen.

De nieuwe technologie combineert eigenlijk twee belangrijke technologische ontwikkelingen. Allereerst wordt een hoge capaciteit bewerkstelligd om de giftige stoffen te kunnen ontleden met synthesetechnologie van fotokatalysatoren. Wanneer de fotokatalysatoren worden blootgesteld aan UV-licht wordt reactief zuurstof gevormd dat giftige bestanddelen ontgift.  De fotokatalysator titaniumdioxide is echter lastig bijeen te brengen, nadat het in water is opgelost. Panasonic ontwikkelde een methode om deze stof elektrostatisch te binden met zeoliet, waardoor fotokatalysatoren actief kunnen blijven.

Daarnaast wordt een hoge verwerkingssnelheid bereikt met waterpurificatietechnologie die fotokatalytische materialen verspreidt: wanneer deze fotokatalystische deeltjes in beweging worden gebracht, scheidt het titaniumdioxide zich af van zeoliet en verspreid het door het water. 

Hierdoor is de reactiesnelheid veel hoger dan in traditionele systemen die titaniumdioxide aan een substraat binden en kan een groter volume aan water in kortere tijd worden verwerkt. Het titaniumdioxide bindt weer aan zeoliet zodra het water weer kalm wordt, waardoor deze eenvoudig te scheiden en hergebruiken zijn.

De fotokatalysatoren zijn niet alleen gevoelig voor licht maar maken ook het gebruik van chemicaliën overbodig. Daarmee bieden ze een betrekkelijke goedkope en milieuvriendelijke manier om water te behandelen. De nieuwe methode leent zich onder meer uitstekend voor waterzuivering in afgelegen omgevingen

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • nico Kooij
    11.06.2015 - 11:45 uur | nico Kooij

    Schoon drinkwater is het belangrijkste onderdeel voor leven op aarde, waar dan ook.
    Dit is een geweldige ontdekking !!