Zwartste materiaal ter wereld getest

09.06.2016 | Branchenieuws | 615 keer bekeken
Zwartste materiaal ter wereld getest

Een hoogwaardige, licht vertragende coating die speciaal is ontwikkeld om storing op gevoelige apparatuur te verminderen is ingezet voor een satelliet die sinds eind vorig jaar in een lage baan om de aarde draait. De satelliet wordt ingezet voor het monitoren en voorkomen van rampen in de Aziatische regio. Hiertoe beschikt de satelliet over een hypergevoelig beeldregistratiesysteem en een hoge resolutie videocamera. Met de coating, bekend als Vantablack S-VIS, hoopt men lichtere en compactere hardware voor satellieten te kunnen ontwerpen.

Sterrenvolgers vormen een belangrijk onderdeel van apparatuur waarmee de ruimte wordt verkend. Die verkenning is nodig om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen navigeren. Het zichtbare sterrenveld die daarbij om de positie nauwkeurig te kunnen bepalen. De satelliet die sinds vorig jaar door de ruimte gaat, maakt gebruik van vier van dergelijke sterrenvolgers die aan de boven- en onderzijde van de satelliet zijn gemonteerd. Hoe nauwkeurig de volgers hun werk doen, des te minder inspanning is nodig om de satelliet in de juiste positie te houden.

Instrumenten aan boord van satellieten die in een lage baan om de aarde draaien, hebben te kampen met het licht dat de zon en maan uitstralen. Dit verstoort de sensoren van de sterrenvolgers. Om die verstoring te verminderen worden grote delen voorzien van licht absorberend materiaal. Gewoonlijk werd hier zwarte verf vor ingezet. Met het ultrazwarte Vantablack worden de instrumenten echter aanzienlijk beter beschermd tegen reflectie.

De Vantablack-coating is 17 keer minder reflecterend dan de superzwarte verf die gebruikt wordt om de optische delen van de Hubble ruimtetelescoop te beschermen tegen interferentie.

De koolstof nanobuisjes van het ultrazwarte Vantablack zorgen ervoor dat het materiaal een reflectiewaarde van slechts 0,2% heeft en een groot bereik aan golflengten bestrijkt. De coating kan daarnaast op polymeren en composieten worden aangebracht door middel van een spuitproces zoals dat ook voor andere toepassingen wordt gedaan. Dat maakt het materiaal zeer veelzijdig toepasbaar. Onderstaande video geeft een indruk van het materiaal:

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren